Šabić: Zaštititi podatke o ličnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je da je potrebno posvetiti mnogo više pažnje zaštiti podataka o ličnosti na svim nivoima.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.04.2010.

11:32

Default images

U saopštenju, Šabić ukazuje da je veoma važno da Vlada Srbije što pre donese Uredbu o merama zaštite naročito osetljivih podataka o ličnosti i upozorio da je rok za donošenje te uredbe istekao još pre više od godinu dana.

Poverenik je naglasio da su dve važne državne aktivnosti, opšti popis stanovništva i izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina, povod da se konstatuje da još nema zaokruženog sistema zaštite podataka o ličnosti.

"Popis i izbori za nacionalne savete su aktivnosti koje podrazumevaju obradu podataka o ličnosti, uključujući i obradu onih podataka koji su Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti utvrđeni kao naročito osetljivi podaci, kao što su nacionalna pripadnost ili veroipovest", istakao je Šabić.

Prema njegovim rečima, to podrazumeva da se obrada podataka može vršiti isključivo na osnovu slobodno datog pristanka lica o čijim podacima se radi.

Pristanak mora biti jasan i nedvosmislen i dat u pismenoj formi, a u slučaju da je reč o nepismenim licima pristanak mora potvrditi izjavom koju potpisuju dva svedoka, navedeno je u saopštenju.

Poverenik podseća da zakon podrazumeva i da se obrada naročito osetljivih podataka štiti i posebnim merama zaštite koje je trebalo da utvrdi vlada posebnom uredbom u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu zakona.

Šabić je podsetio da je taj rok istekao početkom aprila prošle godine, da uredba nije doneta, a da je posledica svega toga što je posebna zaštita, naročito osetljivih podataka ostala obična proklamacija.

Tako nešto nije samo u apstraktnoj suprotnosti sa zakonom i preuzetim međunarodnim obavezama, već podrazumeva realnu, konkretnu i ozbiljnu mogućnost ugrožavanja prava građana, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: