Bez kontrole humanitarnih akcija

Hapšenje Katarine Rebrače izazvalo sumnju u dobrotvorne akcije. Nije poznato ko u Srbiji kontroliše rad humanitarnih organizacija.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.04.2010.

17:54

Default images

Katarini Rebrača, predsednici Dobrotvornog fonda koji nosi njeno ime, određeno je policijsko zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da je protivpravno prisvojila 37 miliona dinara koje su donatori uplatili na račun njenog fonda u periodu od marta 2006. do aprila 2010, za borbu protiv raka dojke. Pored Rebrače, privedene su i njene četiri saradnice, među kojima je i njena majka Sandrina.

Ukoliko ova pronevera bude dokazana na sudu, to će biti još jedan primer pronevere humanitarnih sredstava u Srbiji.

Na početku karijere u humanitarnim vodama, Katarina Rebrača je među prvima počela da sarađuje sa Institutom za onkologiju. Plan je bio da se sakupe sredstva za osnivanje prvog centra za rano otkrivanje raka dojke.

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju, Nenad Borojević, kaže da Rebrača toj ustanovi nije ni dinar uplatila, što je pravdala donacijama Skupštine grada u kojima je, kako im je tvrdila, lično posredovala. Tek posle nekoliko godina, sa njom su prekinuli saradnju.

“Zato što se očekivalo da će te pare doći. Kada je prošlo neko vreme, videlo se da tih para nema. Problem je i konkretan ako zaista postoje sredstva koja su potrošena za neku drugu namenu, a bila su namenjena Institutu. To je problem”, ocenjuje Borojević.

“Ali mnogo širi problem i slojevitiji je taj što se gubi poverenje u humanitarne akcije i dobrotvorne akcije, a ja mogu da tvrdim da je bilo i sigurno ima dobrotvornih akcija i humanitarnih akcija koje su urodile plodom”, kaže on.

Na sajtu Rebračinog fonda objavljeni su svi projekti fonda među kojima je i adaptacija onkološkog odeljenja Doma zdravlja u Bačkoj Palanci.

Direktor Doma zdravlja Milorad Jolović kaže da su mamograf dobili, ali od Pokrajinskog zavoda, a ne od Rebrače koja im je obećala pomoć.

“Isto tako oko 100 000 evra da će biti ta neka adaptacija uopšte našeg dela ambulante ginekološke, a ista tako i kupovina mamografa i šta ja znam. Eto, to je bilo, ali to je sve u priči, mi nismo dobili nikakve pare od Fonda”, kaže on.

“Završilo se samo na jednoj prepisci i dva razgovora koja su vođena i ništa više”, tvrdi Jolović.

Rebrača je sarađivala i sa “Infostanom” sa kojim je, prema saglasnosti beogradskih vlasti, dogovorila da se uz račun ovog preduzeća građanima dostavlja i uplatnica za donaciju sredstava za njen Fond.

PR “Infostana” Milica Paunović kaže da njima nije poznato gde je završio prikupljeni novac.

“Po završetku ove humanitarne akcije Katartina Rebrača nas je obavestila o rezultatima akcije. Ovoj akciji priključilo se 106 000 domaćinstava i tom prilikom prikupljeno je oko milion i 300 hiljada dinara”, kaže Paunovićeva.

“Ono što je najbitnije naglasiti, te rezultate mi smo okačili na naš oficijelni sajt i isto tako mi nemamo uopšte mogućnosti da saznamo gde je taj novac otišao. O tome treba da se pobrinu svi nadležni organi”, poručuje ona. Rebračin fond obećao je i sredstva za prvi digitalni mamograf u Srbiji koji je prikupljao B92.

Međutim, Katarina Rebrača bila je jedina od 117 donatora koja nije dala novac. Problem sa humanitarnim radom u Srbiji, kaže direktor B92 Veran Matić, je nedostatak zakonske regulative.

“Ovoga je bilo u celom svetu i ima i inače, ali kažem, to u svakom slučaju ne bi smelo da bitno utiče na odluku neke kompanije ili nekog pojedinca da učestvuje u dobrotvornom radu ili ne”, smatra Matić.

“Svako ko nešto donira ima obavezu da dobije sve informacije o tome šta se događa sa njegovom donacijom i sa tragom tog novca”, podseća on.

B92 do sada nije uspela da sazna ko kontroliše rad humanitarnih organizacija. Kako nam je rečeno u Ministarstvu finansija, njihova Poreska uprava proverava samo da li su fondovi platili porez koji je inače Katarina Rebrača i platila.

U Ministarstvu zdravlja nam je rečeno da oni samo kontrolišu one projekte u kojima su pokrovitelji, a ne poslovanje humanitarnih organizacija.

Bivši suprug veruje da je Rebrača nevina

Igor Đurić, bivši suprug Katarina Rebrače, očekuje da će istraga pokazati da je njegova bivša supruga nevina.

On je naveo da je dobio više od tri hiljade mejlova podrške žena kojima je svojim radom pomogla Katarina Rebrača.

Đurić je naveo da nije dozvoljen uvid u spise i predmete niti je konkretno predočeno za šta se osumnjičena tereti.

“Tih 37 miliona nemaju realne osnove i to je cifra koja je vezana, koliko ja vidim u dokumentaciji koju ja imam, a imam je od knjigovođe, 37 310 062 dinara je ukupna suma novca primljena na račun Fonda Katarine Rebrače od donacija prema ugovorima koji su sklopljeni sa donatorima. To je cifra ukupna za prethodne četiri godine i s tom cifrom se barata ne znam iz kojih razloga”, kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: