Srbija protiv klimatskih promena

Ministar Oliver Dulić je rekao da je „Srbija posvećena borbi protiv štetnih efekata klimatskih promena i može da postane lider u regionu u "zelenoj ekonomiji".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.04.2010.

12:40

Default images

Dulić je, na skupu "Klimatske promene i obnovljiva energija - izazovi i mogućnsoti za lokalne vlasti", ukazao na značaj angažovanja lokalnih samouporava u tom procesu. On je istakao da je Srbija prepoznala sebe kao deo rešenja globalnog problema u borbi protiv klimatskih promena, podsetivši na niz donetih strategija i uredbi u tom cilju.

Prema njegovim rečima, nema evropskih integracija bez jasnog smanjenja efekata "staklene bašte" i niza aktivnosti na zaštiti životne sredine u raznim oblastima - poljoprivredi, tehnologiji, industriji...

Predsednik stalne konferencije gradova i opština Saša Paunović je izrazio spremnost članica te asocijacije da aktivno učestvuju u procesu borbe protiv klimatskih promena.

"Racionalno trošenje električne energije uz korišćenje alternativnih izvora, upravljanje otpadom i rešavanje problema deponija sa štetnim gasovima mogu da doprinesu i privlačenju investicija i otvaranju radnih mesta", naveo je on.

Stalni predstavnik UNDP (United Nations Development Programme) u Srbiji Vilijam Infante je ukazao na značaj borbe protiv štetih posledica klimatskih promena i najavio dalju podršku Srbiji u tom pravcu.

On je predstavio aktivnosti UNDP-a u regionu i našoj zemlji, ukazujući na značaj razmene iskustava u toj oblasti, kao i na neophonost daljeg angažovanje Srbije u borbi protiv klimatskih promena.

Skup je organizovan uz podršku švedske agencije za međunarodnu saradnju, a učestvovali su predstavnici brojnih međunarodnih i domaćih organizacija koje se bave problematikom štetnih gasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: