16 godina od smrti Dade Vujasinović

Prošlo je 16 godina od kada je pronađeno telo novinarke lista “Duga” Radislave Dade Vujasinović, a misterija koja okružuje njenu smrt još nije rešena.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.04.2010.

12:39

Default images

Iako je tada zvanično saopšteno da je Dada izvršila samoubistvo, brojni propusti tokom uviđaja i kasnije istrage doveli su taj izveštaj u ozbiljnu sumnju. Veliki broj dokaza jasno pokazuje da je Dada ubijena, tvrde njeni roditelji, ali i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

U Tužilaštvu navode da je pre godinu dana zatražena nova istraga, dok je policija juče saopštila da je istraga o, kako su naveli “ubistvu Dade Vujasinović” u toku.

Šesnaest godina nakon misteriozne smrti novinarke “Duge” Dade Vujasinović, tvrdnje roditelja da je Dada ubijena još uvek nisu dobile zvaničnu potporu.

Brojne kontradiktorne informacije dovele su do toga da ni ubica ni nalogodavci nisu poznati, a u zvaničnim spisima i dalje stoji da je Dada izvršila samoubistvo.

Otac Dade Vujasinović, Radislav Vujasinović, podsetio je okupljene prijatelje, kolege i rodbinu, da su u telu njegove kćerke pronađena dva filcana čepa ispaljena iz lovačke puške.

"Pa, molim vas lepo, ni medved se ne ubija sa dva patrona iz lovačke puške", kazao je on osporavajući još jednom verziju o samoubistvu koja je znanično bila na snazi do januara prošle godine.

Vujasinović je naglasio da je istraga ponovo pokrenuta zahvaljujući angažovanju dela novinara u Srbiji.

"Mi roditelji smo bili uporni... stvar je ponovo krenula kad smo dobili pomoć jednog dela Dadinih kolega. Zna se gde je (istina) od početka. Sada kažu pojavili su se novi elementi. Pa, čekajte, obdukcioni nalaz je urađen drugog dana posle ubistva, i novi elementi koje sada pominje policija... oni su bili poznati i pre 16 godina, ali niko nije hteo da ih koristi", kazao je Vujasinović.

Dada Vujasinović pronađena je mrtva u svom stanu u Beogradu 8. aprila 1994. godine. Pored činjenice da su pored tela pronađene dve čaure, prvobitna istraga nije prihvatila ni tragove dve različite krvne grupe i iščupan pramen njene kose koji su pronađeni na licu mesta.

Ipak, dan uoči pomena, policija je saopštila da je tužilaštvo zatražilo da nastave istragu o, kako navode, "ubistvu Dade Vujasinović".

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće očekuje brzo rešenje ovog slučaja i tvrdi da zna gde se nalaze dokaze.

"Nažalost, živimo u Srbiji i trebalo je da prođe više od 14 godina da slučaj Dade Vujasinović bude na pragu procesuiranja na pravi način. NUNS zna da postoje dokumentacije u raznim tajnim službama u Srbiji, nekada je to bio KOS, sada su Bezbednosno-vojna agencija i BIA, i mi smo tražili da se upravo ti dokumenti dostave pravosudnom sistemu i NUNS-u. Uvereni smo da će ubistvo Dade Vujasinović biti na pravi način na sudu i dokazano", kazala je ona.

Ipak, nekih pomaka ima. Tužilaštvo je saopštilo da je, kako su ga okarakterisali, ubistvo Dade Vujasinović, jedan od njihovoh prioriteta. Slične izjave stigle su i iz policije, koja navodi da je istraga u toku.

U međuvremenu, prvi put za 16 godina, na pomen Dadi Vujasinović došao je i jedan predstavnik države – Danica Nogo iz Ministarstva kulture.

"Istina o ubistvu Dade Vujasinović potrebna je i sadašnjoj i budućoj generaciji novinara i kao svedočanstvo i kao opomena da novinari nikada više ne stradaju zbog svojih reči", kazala je posle pomena medijima Danica Nogo.

Dada Vujasinović je, između ostalog, izveštavala s ratišta u Hrvatskoj, a u dokumentarnom filmu “Dada Vujasinović - prva žrtva” u produkciji B92, njene kolege su posvedočile da se zamerila tadašnjem vrhu SPS-u, Željku Ražnatoviću Arkanu i drugim predstavnicima politike, biznisa, podzemlja... Međutim, taj film ne možemo ponovo da prikažemo, jer je u toku žalbeni postupak po presudi Privrednog suda.

Prema toj presudi snimak rekonstrukcije koji se nalazi u filmu, a koji dokazuje da je Dada Vujasinović ubijena, proglašen je autorskim delom.

B92 smatra da je takvom presudom načinjen pravni presedan i veruje da će sud u drugostepenom postupku shvatiti značaj ovog materijala i preinačiti presudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: