Tadić: Političari da se upristoje

Tadić apeluje na političare da ne vređaju jedni druge. Posle psovki Tomislav Nikolić se izvinjava, a Velja Ilić dokazuje da nije bio pijan.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.04.2010.

15:45

Default images

Posle psovki u Skupštini, predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je na pristojnost i odsustvo agresije u javnoj komunikacij, a političare da prestanu da se vređaju i psuju. Tadić je ocenio da je rasprava u skupštini bila "grozna" i istakao da političari imaju posebnu odgovornost da se ponašaju na pristojan način.

Predsednica Skupštine Srbije zakazala je za sutra sednicu kolegijuma parlamenta kako bi se razmotrilo ponašanje poslanika na jučerašnjoj sednici.

Kolegijum parlamenta sutra će razgovarati o brojnim uvredama koje su se čule u Skupštinskoj sali i odlučiti o eventualnim kaznama.

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić priznao je da je juče u Skupštini opsovao ministra ekonomije Mlađana Dinkića, ali da mu se i izvinio.

“Moja kazna je što sam morao da se izvinim Dinkiću, ja sam svoju kaznu primio, a neka razmisli kako sebe da kazni za to što je dozvolila da Dinkić nas više od miliona nazove nacistima, a mene lično Hitlerom i neka razmisli da li bi ona u takvoj situaciji ostala mirna", kazao je lider SNS-a.

"Ono što sam rekao - rekao sam za sebe. Rekao sam nešto što ne treba da ide u javnost i zbog čega bih mogao da se stidim, ali situacija je tog dana bila takva da su mnogi opsovali i samo sam ja u tome uhvaćen", dodao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, "Dinkić je juče počinio dela zbog kojih više ne bi smeo da uđe u skupštinu, ali to nikoga ne interesuje".

Predstavnici drugih opozicionih stranaka kažu da jezik nije bio primeren parlamentu, ali smatraju da je za jučerašnju atmosferu odgovoran i Ministar Dinkić.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić kaže da se još nijednom nije dogodilo da jedan ministar napusti svoje mesto u Skupštinskoj sali i dođe do poslaničkih klupa da se razjašnjava, kao što je to juče učinio ministar Dinkić.
Velimir Iliæ sa uverenjem da juèe nije imao alkohola u krvi (Tanjug)
“Tražio sam da se neke stvari objasne, a moj komentar posle argumenata koje je iznela Jorgovanka Tabaković bio je - da li je moguće da jedan ministar napravi toliko prestupa u jednoj vladi", naveo je Ilić.

Poslanik DSS-a Zoran Šami ocenio je da su se pojedini poslanici i ministar ekonomije juče ponašali “kako se ne valje ponašati nigde, a pogotovo ne u ovom visokom domu”.

Portparolka DS-a Jelena Trivan smatra da je jučerašnja polemika u parlamentu bila neadekvatna i očekuju reakciju predsednice parlamenta.

"Jučerašnja polemika je primer ponašanja koje je nedopustivo, političkog jezika koji nije adekvatan i pokazalo je da je u Srbiji moguće sve izreći bez ikakve odgovornosti. Sa druge strane, neki su spremni da to izdrže, neki ne, ali ne mislim da je to na sve nas bacilo ljagu", kazala je Trivanova novinarima u Domu Narodne skupštine.

Ona je rekla da bi u ovom slučaju trebalo "tačno utvrditi krivca" koji bi trebalo da snosi odgovornost za ponašanje, kao i da bi skupština trebalo da reaguje i da se kaznom pokaže odnos skupštine prema takvom ponašanju.

Na pitanje da li bi trebalo da bude kažnjen i ministar Dinkić, Trivanova odgovara da je to pitanje za premijera.

A pošto je šefica poslaničke grupe G17 plus posle rasprave Velimira Ilića i Mlađana Dinkića navela da će tražiti da posalnici pre ulaska u salu urade alko test, lider Nove Srbije došao je u skupštinu sa rezultatima.

"Ja sam odmah otišao u skupštinsku ambulantu i oni su uzeli krv i dali na ispitivanje, ali ja sam otišao i na VMA i tamo takođe uradio test i ta zdravstvena ustanova mi je izdala uverenje da imam 00,00 promila alkohola u krvi", rekao je Ilić i dodao je "proverio sve što su tražili".

"A ja sad tražim za njih test ko se od njih drogira, ko je narkoman, tražim da se izvrše provere i da se da zvaničan izveštaj o korupciji koja sa vrši", zatražio je lider Nove Srbije.

Predstavnici G17 plus nisu davali izjave. Nijedan poslanik inače juče nije kažnjen za ponašanje za govornicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: