Lider SPS i zvanje najevropljanina

Vest da je lider socijalista Ivica Dačić ovogodišnji dobitnik nagrade najevropljanin izazvala je burne reakcije javnosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.04.2010.

14:56

Default images

Laureat za jubilarnu desetu po redu nagradu za najevropljanina u oblasti politike je Ivica Dačić. Ovu laskavu nagradu dodeljuje nevladina organizacija Prva evropska kuća. Do 2008. godine nagrade najevropljanin su dodeljivane zajedno sa Evropskim pokretom kada su se među dobitnicima našli Zoran Đinđić, Dragoljub Mićunović, Rasim Ljajić i Boris Tadić.

Za Ivicu Dačića izgleda da nema kraja dobrim danima i još boljim vestima. Pored uspeha i rasta rejtinga njegovih socijalista, i on lično dobija priznanja sa više strana.

Prvo je nakon višedecenijske pauze na poziv Vašingtona otišao u Ameriku, a sutra će mu, kako stvari stoje, biti uručena laskava nagrada za najevropljanina u oblasti politike za 2009. godinu.

Tu nagradu pre nekoliko godina dobio je funkcioner DS-a Dragoljub Mićunović.

“Pa, ja to ne mogu da komentarišem jer ja tu nagradu ne dajem. Pitajte one koji tu nagradu dodeljuju. To je, koliko ja znam, jedna fondacija, jedno evropsko društvo, prema tome pitajte njih”, kaže Mićunović.

“Ja mislim da svako ko je pokazao rezultate u našem evropskom napredovanju zaslužuje nagradu, a komentar za ovo - ja ne znam kakvo je obrazloženje udruženja i žirija”, navodi on.

B92 je i pitao žiri, ali obrazloženje nismo dobili. Čelnik Prve evropske kuće Čukarica – organizacije koja dodeljuje nagradu - Stamenko Joksimović rekao nam je da ne može da obrazlaže niti komentariše laureate sve dok se nagrade zvanično i ne uruče što će biti sutra uveče u 19 sati u Skupštini grada Beograda.

Odluka da je Ivica Dačić najevropljanin izazvala je burne reakcije na sajtu B92 kolumnista nedeljnika “Vreme” Teofil Pančić kaže da ova vest liči na neslanu šalu.

“Kad sam čuo tu informaciju prvo što sam uradio je da sam se nasmejao jer u celoj toj vesti postoji jedan humorni efekat hteli, ne hteli - ne znam da li su toga svesni oni koji nameravaju tu nagradu da mu dodele, ali prosto ljudima koji išta pamte, mada pamćenje u ovoj zemlji nije baš neka vrlina - naravno da je to moralo da bude malo smešno. To su tipična naša posla”, ocenjuje Pančić.

“Razume se da je Ivica Dačić kao političar i njegova stranka koju on vodi, da je preživela izvesnu vrstu evolucije koja nije za potcenjivanje. I naravno da to na neki način treba pozdraviti, ali baš da se Ivica Dačić nagrađuje i da se proglašava za Evropljanina godine bilo gde, pa i u Srbiji, to zaista malo liči na neku neslanu šalu ili grotesku”, smatra on.

Kao jedno od obrazloženja zbog čega je Dačić dobio ovu laskavu nagradu navodi se njegova zasluga za ukidanjem viza. Dragoljub Mićunović smatra da treba pozdraviti zasluge onih koji približavaju zemlju Evropi.

“U svakom slučaju, čovek ako je zaslužan neka dobije tu nagradu. Ja sam takođe dobio tu nagradu, ali dobijali su je i mnogi. Meni taj izraz naj malo smeta, ja smatram da svi treba da budemo Evropljani, ali zasluge svakoga ko je koriste društvu i našem približavanju evropskim vrednostima treba pozdraviti”, kaže on.

Za Teofila Pančića paradoksalno je da se nagrada dodeljuje lideru stranke koja je nekada bila zaslužna za uvođenje viza.

“Čovek je bio važan faktor u stranci koja je svojom politikom ovu zemlju izolovala i na milion načina upropastila, i na kraju krajeva je to dovelo i do uvođenja viza, tako da malo cela ta stvar dodatno miriše na apsurd”, smatra Pančić.

“Ja ne želim sa druge strane da potcenjujemo ono što je urađeno na ukidanju viza gde je sigurno i ministar unutrašnjih poslova po prirodi stvari imao svoje zasluge, ali to je u opisu njegovog posla, on je ministar unutrašnjih poslova”, podseća on.

“I nisu vize ukinute zbog tog tehničkog dela posla nego zato što je politika ove zemlje uz sve svoje nedostatke i nesavršenosti ipak danas jedna generalno proevropska politika, dakle to je politčka stvar, a ne stvar zasluge ministra unutrašnjih poslova”, kaže kolumnista “Vremena”.

Nagrada za najevropljanina se dodeljuje od 2000. i predstavlja prestižno priznanje pojedincima za naporan i uspešan rad ka bržoj i svestranijoj integraciji u Evropi.

Do pre dve godine u dodeli nagrada je učestovao i Evropski pokret koji se, međutim, povukao zbog, kako su tada naveli, nemogućnosti da sa naosiocem projekta Prvom evropskom kućom Čukarica ustanove jasna pravila i strukturu organa koji odlučuju o dobitnicima.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade su i Zoran Đinđić, Rasim Ljajić, Desimir Tošić, Vojin Dimitrijević, Boris Tadić.

Nagradu za najevropljanina prošle godine je dobio Vuk Jeremić i to je bila prva nagrada koju je samostalno donela Prva evropska kuća.

Čestitka Đukić-Dejanovićeve

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović čestitala je Dačiću na priznanju Najevropljanin.

"Ova nagrada je istinski dokaz Vašeg velikog doprinosa formiranju proevropske vlade i njenim uspesima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanju bezbednosti u Srbiji, kao i za doprinos bržoj evropskoj integraciji naše zemlje", navela je predsednica parlamenta.

Đukić-Dejanoviće je navela i da je sigurna da je Dačiću to priznanje dodeljeno i za reformu Socijalističke partije Srbije.

"Sigurna sam da je jedan od razloga zbog čega se to priznanje odaje baš Vama - reforma Socijalističke partije Srbije kao partije socijaldemokratske i proevropske orijentacije, sa jasnim ciljem pristupanja SPS Socijalističkoj internacionali", navodi se u čestitki predsednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: