Opozicija Kirgizije: Ostavka vlade

Svetske agencije prenose izjave predstavnika opozije u Kirgiziji prema kojima je vlada već podnela ostavku, a predsednik Kurmanbek Bakijev napustio glavni grad.

Izvor: B92

Sreda, 07.04.2010.

20:37

Default images

Lider opozicije Temir Sarijev izjavio je da je vlada već podnela ostavku a opozicione snage su ušle u zgradu vlade u centralnom delu Biškeka, gde je premijer Danijar Usenov napisao ostavku. U međuvremenu je pogranična kontrola Kirgzije zatvorila granicu te zemlje sa Kazahstanom, na zahtev kazahstanskih vlasti.

U centru Biškeka dogodila se serija oružanih obračuna i eksplozija. Demonstranti su zauzeli Skupštinu, državnu televiziju, zatvor, pustili zatvorenike i zapalili tužilaštvo.

"Bio sam na raskrsnici sa drugim ljudima a oni su počeli da pucaju. Jedam metak me je pogodio ovde i izašao ovde. Dvoje ljudi, koji su bili pored mene, je poginulo", kaže jedan demonstrant.

U policijskoj stanici u Talasu pronađeno je telo ministra unutrašnjih poslova Moldo-muse Konga- tijeva, koga su najverovatnije demonstranti prebili na smrt, prenose agencije.

Sjedinjene Države, Rusija i Evropska unija izražavaju zabrinutost zbog nereda u Kirgiziji i pozivaju sve strane na uzdržanost kako bi se sprečilo širenje nasilja i stradanje.

Ministarstvo zdravlja Kirgizije saopštilo je da je u današnjim sukobima vladinih snaga i opozicionara u Biškeku ubijeno 40 ljudi, a više od 400 povređeno, javljaju novinske agencije.

Opozicija je tokom dana saopštila da je u neredima ubijeno najmanje 100 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: