Uhapšena Katarina Rebrača

Uhapšena Katarina Rebrača zbog sumnje da je prisvojila 37 miliona dinara uplaćenih njenom fondu za prevenciju raka dojke, potvrdio je MUP.

Izvor: B92

Sreda, 07.04.2010.

18:55

Default images

Katarina Rebrača, predsednica Dobrotvornog fonda koji nosi njeno ime, uhapšena je zbog sumnje da je protivpravno prisvojila 37 miliona dinara koje su donatori na račun njenog fonda uplatili za prevenciju raka dojke. Pored Rebrače, uhapšene su i njene četiri saradnice. Sve osumnjičene osobe će uz krivičnu prijavu, biti privedene istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu.

Dobrotvorni fond,koji je pre četiri godine osnovala Katarina Rebrača, sprovodio je kampanju sakupljanja sredstva za osnivanje prvog centra za rano otkrivanje raka dojke u Srbiji, pri Institutu za onkologiju i radiologiju.

Direktor instituta Nenad Borojević izjavio je za B92 da je ta medicinska institucija podržala ideju Katarine Rebrače, ali da njen Fond Institutu za radiologiju nije uplaćivao nikakva finansijska sredstva.

“Institut sa računa fonda Katarina Rebrača na svoj račun tokom prethpodnog perioda, od osnivanja do danas, nije dobio nijedan dinar. To je bio razlog da direktor instituta, a to sam ja, Upravnom odboru Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije početkom ove godine predloži da se prekine podrška ovog Instituta aktivnostima tog fonda. UO je doneo tu odluku i mi smo o tome upoznali i Fond i sve nadležene", rekao je Borojević.

Kako navode izvori lista "Blic", Rebrača se tereti da je registrovala tri preduzeća na imena svojih drugarica.

"Njene drugarice se sumnjiče da su fiktivno prikazivale da su za uplaćeni novac nabavile medicinske aparate, kao na primer mamograf, ali to nisu uradile, već su sa računa podizale gotovinu", rekao je izvor lista.

Inače, najveći projekat Dobrotvornog fonda Katarina Rebrača za 2008. godinu bio je prikupljanje sredstava za kupovinu tri digitalna mamografa za onkološke institute u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Od 2007. prikupljana su i sredstva za adaptaciju i opremanje 750 kvadratnih metara ambulantnog bloka na prvom spratu Instituta za onkologiju i radiologiju. Akciju su kako, prenosi Blic, podržali Skupština Grada Beograda, Opština Stari Grad, ali i mnogobrojne kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

172 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: