Moratinos: Prioriteti BiH i Balkan

Ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos izjavio je u Sarajevu da su "zapadni Balkan i BiH visoko na listi prioriteta EU".

Izvor: Beta

Sreda, 07.04.2010.

12:24

Default images

Posle razgovora sa šefom diplomatije BiH Svenom Alkalajem, Moratinos, čija zemlje predsedava EU, podsetio je da će u Sarajevu u junu, na inicijativu Španije, biti održan samit EU-zapadni Balkan. On je naglasio da će taj skup imati istorijski značaj i biti prilika da BiH pokaže svoje opredeljenje i privrženost evropskoj budućnosti.

Alkalaj je rekao da Bosna i Hercegovina ima velika očekivanja od samita EU-zapadni Balkan i naglasio čvrstu opredeljenost domaćih vlasti za nastavak sprovođenja reformi na evropskom putu.

Moratinos i Alkalaj su razgovarali i o procesu liberalizacije viznog režima za građane BiH.

Alkalaj je naglasio da je BiH ispunila sve postavljene uslove, tako da bi odluka o stavljanju BiH na belu šengensku listu po ubrzanoj proceduri bila od izuzetnog značaja za zemlju i znatno doprinela stvaranju pozitivne atmosfere.

Moratinos će danas u Sarajevu, zajedno sa zamenikom državnog sekretara SAD Džejmsom Stajnbergom, razgovarati s predstavnicima političkih partija u BiH o političkoj situaciji u zemlji i reformskim procesima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: