Kirgizija: 100 stradalih u neredima

U Kirgiziji vanredno stanje. Demonstranti ubili ministra policije. Prema izvorima opozicije u neredima stradalo oko 100 osoba.

Izvor: B92

Sreda, 07.04.2010.

09:41

Default images

Vlasti Kirgizije proglasile su vanredno stanje u zemlji zbog eskalacije sukoba policije i opozicije u toj bivšoj sovjetskoj republici. U sukobima je, prema opozicionim izvorima, stradalo 100 ljudi, prenosi Rojters. Opozicija traži smenu vlasti zbog korupcije vladajuće partije i hapšenja opozicionih lidera.

Masa besnih pripadnika opozicije pokušala je da uđe u zgradu Vlade u prestonici Biškeku, gađajući policiju kamenicama i motkama.

Kako javljaju dopisnici policija je u početku koristila gumene metke, suzavac i šok bombe kako bi razbila protest, ali su ubrzo počeli da pucaju i iz vatrenog oružja.

Mnogi demonstranti takođe su naoružani.

"Prvo je ovom zemljom vladao Akajev, sada Bakijev i ljudi su nezadovoljni. Okrenite se oko sebe, vidite samo mlade i siromašne ljude, koji su bez posla. I oni pucaju na nas, zar to ne vidite? Od sada se vodimo načelom krv za krv", kaže jedan od demonstranata.

Antivladine pristalice zauzele su i zgradu nacionalne televizije, a emitovanje programa je na kratko prekinuto.

Neredi se nisu zadržali samo u prestonici Biškeku. U drugim gradovima kao što su Narin i Talas opozicija je preuzela i zgrade lokalnih vlasti.

Kako navodi Asošijeted Pres u policijskoj stanici u Talasu pronađeno je telo ministra unutrašnjih poslova Moldomuse Kongatijeva, koga su najverovatnije demonstranti prebili na smrt.

Opozicija optužuje predsednika Kurmanbeka Bakijeva, koji je pre pet godina došao na vlast takođe u talasu narodnih protesta, da nije ispunio obećanja da će se boriti protiv korupcije i nepotizma.

Bivša sovjetska republika Kirgizija našla se u središtu nadmetanja velikih sila za kontrolom nad energentima i drugim prirodnim bogatstvima, trgovinskim putevima i, od nedavno, nad putevima za snabdevanje zapadnih vojnih snaga u Avganistanu.

Opozicija tvrdi da kirgiske vlasti pokušavaju da zavade Vašington i Moskvu, nastojeći da za sebe izvuku što veću korist.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: