"Prekinuti nasilje na Univerzitetu"

Studentska kampanja "Odbrani Filozofski" osudila pojavu nasilja na Univerzitetima u Srbiji, kao i sve vidljivije stranačko aktiviranje na fakultetima.

Izvor: B92

Sreda, 07.04.2010.

08:50

Default images

Studenti Filozofskog fakulteta okupljeni pod sloganom "Odbrani Filozofski" najoštrije osuđuju incident koji se u petak dogodio na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu, kada je jedan student zadobio nekoliko uboda nožem. Istovremeno, "Odbrani Filozofski" navodi da na Univerzitetu u Beogradu stranački funkcioneri SNS i DS "gaze autonomiju Univerziteta".

Podsetimo, 31. marta i 1. aprila su na Filozofskom fakultetu u Beogradu održani izbori za Studentski parlament, za koje grupa "Odbrani Filozofski" tvrdi da su nelegalni jer su raspisani na sednici bez kvoruma. Oba dana su protekla u napetoj atmosferi, sa nekoliko manjih incidenata.

"Demantujemo navode pojedinih medija da su nelegalni izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu uspešno okončani drugog izbornog dana. Naime, studenti Filozofskog fakulteta su, posle dužeg protesta protiv nelegalnih izbora koje sprovode funkcioneri Demokratske stranke i Srpske napredne stranke uz podršku uprave fakulteta, oko 17 časova prišli izbornom mestu sa namerom da spreče dalje sprovođenje ove farse", navodi se u saopštenju "Odbrani Filozofski".

Grupa navodi da se na izbornom mestu, "pored stranačkih aktivista i kandidata na izborima, nalazila i neka vrsta privatnog obezbeđenja sastavljenog od nepoznatih osoba koje po sopstvenom priznanju nisu studenti Filozofskog fakulteta, koji su pretili nasiljem i potezali stolice na studente."

"Ovakvi pokušaji postavljanja stranačkih funkcionera na mesta koja mogu odigrati ključnu ulogu u sprečavanju slobodnog studentskog organizovanja neposredno štete interesima studenata i autonomiji univerziteta", navodi se u saopštenju.

Saopšteno je i da je "nelegalna izborna komisija konstatovala izborne rezultate, uprkos krajnje beznačajnoj izlaznosti od oko 130 ljudi od 6.000 studenata, kao i da se najavljuje disciplinsko gonjenje studenata koji se suprotstavljaju skandaloznim postupcima uprave i stranačkih funkcionera na Filozofskom fakultetu tokom poslednjih meseci."

Grupa "Odbrani Filozofski" je objavila i desetominutni video-snimak na Jutjubu, u kojem se pojašnjava geneza konflikta, ali se i prikazuju snimci i akteri incidenata tokom glasanja.

O ovoj temi možete čitati i na Blogu B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: