Dačić "Najevropljanin" za 2009?

Priznanje "Najevropljanina" u oblasti politike za 2009. godinu biće uručeno Ivici Dačiću, lideru SPS-a, zameniku premijera i ministru policije, saznaje "Blic".

Izvor: Blic

Sreda, 07.04.2010.

01:35

Default images

Za jubilej, deset godina od kako je nagrada ustanovljena za doprinos približavanja Srbije Evropi, Prva evropska kuća Čukarica dodeliće laskavu titulu verovatno najkontroverznijem političaru kog danas ima Srbija. Dačić juče nije mogao da potvrdi da li je on dobitnik nagrade.

Dosadašnji dobitnici titule "Najevropljanina” u istoj kategoriji bili su nesporni i dugogodišnji borci za evropske vrednosti. Među njima su imena Zorana Đinđića, Borisa Tadića, Dragoljuba Mićunovića, Desimira Tošića… Za Dačića se to ne može reći jer je transformacija lidera SPS, od najbližeg saradnika Slobodana Miloševića do političara koji je zaslužan za stavljanje Srbije na belu šengensku listu i za formiranje proevropske vlade ogromna.

"Znam da sam jedan od kandidata i da su ovi drugi političari koji se bave tom oblašću već bili izabrani ranijih godina“, rekao je Dačić.

Vest za "Blic" potvrdio je dobro obavešten izvor iz Prve evropske kuće, koja nagradu dodeljuje.

Miljenko Dereta, predsednik Građanskih inicijativa, kaže za "Blic" uz malo oklevanje da je "nesumnjiv doprinos Dačića formiranju proevropske vlade i viznoj liberalizaciji”.

"Kad se pogleda njegov politički put, mogu da kažem da je Dačić najzad u dobrom društvu dosadašnjih dobitnika priznanja", kaže Dereta.

Ovogodišnji dobitnici priznanja "Najevropljanin", prema pisanju lista, u drugim kategorijama su Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, u kategoriji najboljeg projekta, Radomir Antić, selektor fudbalske reprezentacije, i Injigo de Palasio Espanja, španski ambasador u Srbiji, u kategoriji stranaca koji u Srbiji rade na evropskim integracijama. Priznanje se dodeljuje u kategorijama politika, kultura, ekonomija, preduzetništvo, projekat i strani državljanin.

Inače, od ove godine u organizaciji dodele nagrade ne učestvuje više Evropski pokret u Srbiji. U žiriju Prve evropske kuće su i dosadašnji dobitnici ovih priznanja, ali i članovi Evropskog pokreta u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: