Povorka ponosa: Na potezu je država

Državni organi moraju da stvore neophodne preduslove za početak priprema za Povorku ponosa, kao što su i obećali krajem septembra 2009, stav je LGBT udruženja.

Izvor: B92

Sreda, 07.04.2010.

19:27

Default images

Kako je navedeno da današnjoj konferenciji za novinare Labrisa - organizacije za lezbejska ljudska prava, predstavnici države su se nakon zabrane Povorke 2009. godine utrkivali u obećanjima da će odgovorni za pretnje organizatorima i potencijalnim učesnicima prošlogodišnje povorke brzo biti privedeni pravdi, ali se to do danas nije dogodilo.

Beograd će biti domaćin Povorke ponosa 2010, obećavaju predstavnice gej i lezbejskih udruženja. Međutim, kako kažu, da bi se to dogodilo, država mora da ispuni određene uslove. Prvi se tiče osiguravanja bezbednosti svih učesnika povorke.

Milica Đorđević iz organizacionog odbora Povorke ponosa 2009. ove godine očekuje uspešnu povorku.

"Povorka ponosa koja se bude održala 2010. godine će sigurno biti daleko uspešnija i verujem da država neće smeti nakon svega što se dogodilo prošle godine da zabrani Povorku ponosa, da je na bilo koji način sabotira i siguran sam da će efikasnije reagovati na prve naznake eventualnog nasilja”, kaže Đorđevićeva.

Predstavnice i predstavnik lezbejskih, gej, biseksualnih i transrodnih udruženja ne strahuju da će se ponoviti prošlogodišnji scenario, ali kako upozorava predstavnica organizacije “Kvir Beograd” Majda Puača, država mora da pokaže veću ozbiljnost.

"Predsednik Tadić je izjavio ‘svi koji prete će biti tretirani u zakonskom smislu’, Ivica Dačić je izjavio da je sprečeno krvoproliće. Šest meseci kasnije, nakon svih tih obećanja, jeste jedna situacija da niko od onih ljudi koji su javno pretili i pozivali na linč i nasilje, smrt gej populaciji, nije kažnjen", podseća Puača.

Aleksandar Prica, iz Asocijacije Duga Šabac, je rekao da je među LGBT osobama u provinciji prošle godine bilo dosta skepse oko održavanja Povorke ponosa, ali da su nakon svih događja sada revoltirani i psremni da učestvuju.

"Parola ovogodišnje Povorke mora biti da ćemo mi šetati i za one koji se plaše i ne mogu to činiti u svojim malim sredinama. Mi ne želimo da pristanemo na to da je Srbija zemlja u kojoj građani mogu slobodno da putuju Evropom, a da neki zbog svog opredeljenja ne smeju da izađu na ulicu", rekao je Prica.

Predstavnice LGBT udruženja navode da ni ove godine neće pristati da se Povorka ponosa održi van centra grada.

Oni navode da Povorka ponosa nije samo šetnja, već simbolično predstavlja slobodno društvo, ali i saradnju s državnim institucijama i medijima.

Zbog toga izmeštanje povorke van centra grada, kako je to predloženo prošle godine, ne dolazi u obzir, navode oni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: