Ministar Obradović o izmeni Zakona

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je u Nišu da će se izmene Zakona o visokom obrazovanju pred skupštinom naći narednog meseca.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 06.04.2010.

13:13

Default images

On je novinarima kazao da očekuje da se kroz javnu raspravu definišu sva otvorena pitanja u vezi sa zahtevima studenata o upisu naredne godine, finansiranju, diplomi i broju ispitnih rokova. Obradović je rekao da je njegov stav da školarine na fakultetima ne treba povećavati.

"Školarine ne treba povećavati, ali odluku o tome donose nastavna veća fakulteta. Ako je moguće, treba ih smanjiti", rekao je ministar.

Obradović je kazao da očekuje da se deo novca od privatizacije Telekoma upotrebi za obrazovanje.

"Očekujem, kada se bude razgovaralo o privatizaciji Telekoma, da se deo novca upotrebi za projekte u oblasti obrazovanja, jer je to najbolje ulaganje u odnosu na sve ostalo, tu neće imati niko ništa da prigovori, a rezultat će biti dobar za Srbiju", rekao je Obradović.

On je dodao da broj visokoškolski obrazovanih osoba u Srbiji treba povećati jer ih je prema popisu iz 2002. godine 6,5 odsto, što je znatno manje nego u evropskim zemljama, a jedan od načina za povećanje broja fakultetski obrazovanih je i otvaranje novih fakulteta.

Ministar prosvete je naglasio da je Srbiji potrebna sveobuhvatna akcija kako bi svršeni studenti i talenti ostali u zemlji.

"Mi u njih ulažemo, a oni posle završenih studija odlaze i vraćaju se samo kao turisti", naveo je Obradović, založivši se za aktivniju akciju države u rešavanju tog problema.

Ministar Obradović je u rektoratu Univerziteta u Nišu i sa predsednikom Skupštine grada Miletom Ilićem razgovarao o ranije pokrenutim inicijativama za otvaranje Bogoslovskog i Poljoprivrednog fakulteta, a započeti su i razgovori o potrebi otvaranja Fakulteta političkih nauka.

On je potvrdio da je otvaranje Bogoslovskog fakulteta najizglednije, navodeći da je potrebno prethodno ispuniti određene uslove iz procesa akreditacije i procedure osnivanja.

Obradović je otvorio srpsku Olimpijadu iz matematike u niškoj gimnaziji "Bora Stanković", sa koje će biti izabrana državna ekipa koja će predstavljati Srbiju na međunarodnim tekmičenjima.

Ministar prosvete, sa saradnicima i rukovodstvom Niša, obišao je novoizgrađeno obdanište u niškom naselju Duvanište i Osnovnu školu "Ivo Andrić", čija se dogradnja finansira sredstvima tog ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: