"EU od Kosova pravi drugi Kipar"

Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović kaže da je upravo EU Kosova napravila "drugi Kipar" i morala bi da je prihvati kao takvu.

Izvor: Dnevnik, Tanjug

Utorak, 06.04.2010.

11:59

Default images

"Mogu da stižu iz Brisela jadikovke tipa: Ne treba nam novi Kipar. Ali, ukoliko zaista žele region pod okriljem EU - drugog rešenja nema. Uostalom, upravo su oni napravili taj 'drugi Kipar'", rekao je Ivanović u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

Prema njegovim rečima, države koje su priznale nezavisnost Kosova stalno govore da povratak na staro nije moguć, da nije moguće ni "zamrzavanje konflikta", niti novi pregovori o njegovom statusu.

"Da je status Kosova baš tako zacementiran, te iste države ne bi pominjale modele poput 'dve Nemačke', 'Kine i Tajvana' ili 'Irske i Velike Britanije'. Dakle, jasno je i njima da zapravo nisu završili posao, a nije ga ni moguće završtiti sve dok se Srbija ne složi s nekakvim rešenjem", ukazao je Ivanović.

On smatra da bi dijalog između Beograda i Prištine imao šansi na uspeh samo ukoliko bi bio iskreno iniciran od EU i SAD, jer oni, kako je rekao, imaju najveći uticaj na "dnevna razmišljanja i odluke vlade u Prištini".

Ivanović je ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavosnost Kosova i Metohije i najavio da će učešće visokih funkcionera i Beograda i Prištine na skupu o zapadnom Balkanu 1. juna u Sarajevu biti moguć samo ukoliko ispred kosovske delegacije bude pisalo "Unmik-Kosovo" ili "Kosovo pod Rezolucijom 1244".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: