Braun: Opšti izbori 6. maja

Britanski premijer Gordon Braun objavio je da će opšti izbori Velikoj Britaniji biti održani 6. maja.

Izvor: Beta

Utorak, 06.04.2010.

09:58

Default images

Datum održavanja izbora objavljen je posle sastanka premijera sa kraljicom Elizabetom Drugom u Bakingemskoj palati. Braun je rekao da je kraljica pristala da raspusti aktuelni saziv parlamenta i time omogući održavanje izbora. "Kraljica se složila da raspusti parlament i opšti izbori će se održati 6. maja", rekao je premijer.

Braun je u kratkom obraćanju novinarima ispred Dauning strita rekao da je datum održavanja izbora "verovatno bila najlošije čuvana tajna" u Britaniji.

Braunova Laburistička partija zaostaje po podršci birača za 10 odsto za konzervativcima, koji se nadaju da će osvojiti nacionalne izbore prvi put posle 1992.

Poraz na izborima značio bi kraj vladavine laburista, koja je počela pobedom Tonija Blera 1997. godine

Poslednja istraživanja nagoveštavaju da nijedna partija neće dobiti apsolutnu većinu u parlamentu, što bi bio prvi takav slučaj u Britaniji od 1974.

Laburisti su na vlasti u Britaniji od 1997. u tri uzastopna mandata, tokom kojih je vladu vodio Toni Bler, koga je na položaju premijera i lidera Laburista 2008. zamenio dotadašnji ministar finansija Gordon Braun, podsetio je Bi-Bi-Si (BBC).

Glavnoj opozicionoj Konzervativnoj stranci biće potrebno da privuče najveći broj novih birača u proteklih šest decenija da bi osvojila većinu u novom sazivu parlamenta i dobila pravo da formira novu britansku vladu.

Britanski "Tajms" piše da "počinje trka" i u podnaslovu ističe da su se i školski nastavnici pridružili sindikatu zaposlenih u državnoj službi preteći štrajkom zbog planiranih otkaza višku zaposlenih.

U uvodniku "Tajms" razmatra kako će Britanija izgledati 2015. i ocenjuje da pravo pitanje nije šta birači misle o strankama već šta žele Britaniji tokom sledećih pet godina.

"Dejli telegraf" ukazuje da su obe vodeće stranke definisale način na koji će voditi predstojeću izbornu kampanju.

List citira poruku laburističkog lidera i premijera Brauna, da će konzervativci vratiti zemlju na put recesije - kao i obećanje lidera konzervativaca Dejvida Kamerona da će se boriti za glas "velikog ignorisanog" birača.

Uvodničar ovog lista smatra da je sasvim pogrešna stara izborna fraza da su "obe stranke iste" i dodaje da postoji velika razlika između laburističke "velike vlade" i torijevskog "velikog društva" - zbog čega su ovi izbori najvažniji izbori generacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: