Počelo povlačenje novca od MMF-a

Narodna banka Srbije počela je povlačenje 180 miliona evra od MMF-a za jačanje deviznih rezervi. To je polovina od raspoložive treće rate "stend baj" aranžmana.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 06.04.2010.

08:39

Default images

Kako je agenciji Beta rečeno u NBS, taj proces će biti završen do kraja dana, a centralna banka će potvrdu da je novac legao na račun imati sutra ujutro. Time će ukupna sredstva koja su do sada iskorišćena iz tog aranžmana dostići 1,3 milijarde evra, odnosno 253 odsto kvote Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu.

Povlačenje nove rate omogućeno je pošto je Odbor direktora (MMF), pozitivno ocenio sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa u Srbiji.

MMF je 15. maja 2009. odobrio Srbiji kreditni stend baj aranžman od 2,9 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi kao podršku za ekonomski program Vlade Srbije za umanjenje uticaja svetske ekonomske krize.

"Treba nastaviti sa istom monetarnom politikom"

Profesor Milojko Arsić, jedan od članova vladinog ekonomskog tima, smatra da devizne rezerve ne treba agresivnije nego do sada koristiti za odbranu dinara, jer je to pozajmljeni novac. Srbija je tokom prošle godine povukla dve tranše kredita od MMF-a u ukupnom iznosu od 1,13 milijardi evra, a ukupan iznos odobrenih sredstava je 2,87 milijardi evra.

"Mislim da treba nastaviti sa vođenjem slične politike kao i do sada. Bilo kakva politika kojom se branio kurs koji ne odgovara nivou konkurentnosti naše privrede, značilo bi faktički da se devizne rezerve tope, a da taj cilj postižemo samo privremeno“, kaže on.

"Nije isključeno da su u jednom kraćem vremenskom periodu potrebne intervencije jer sada imamo mali priliv privatnog kapitala u Srbiji. Čak i strani krediti koji su odobreni državi za izgradnju infrastrukture se vrlo malo povlače. Kada bi ti krediti dolazili u većoj meri i brže nego što je to do sada slučaj, to bi doprinelo povećanju deviznih rezervi što bi značilo i deviznom tržištu“, objašnjava Arsić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: