NBS prihvatio ostavku Jelašića

Savet Narodne banke usvojio ostavku guvernera Radovana Jelašića koji ostaje na toj funkciji do izbora novog guvernera.

Izvor: B92

Utorak, 06.04.2010.

08:19

Default images

Savet Narodne banke Srbije usvojio je ostavku guvernera Radovana Jelašića, koji se iznenada povukao pre 15-ak dana i svoj potez objasnio ličnim razlozima. Predsednik Saveta Narodne banke Dejan Šoškić rekao je za B92 da postojećim zakonom nije definisan rok za izbor novog prvog čoveka centralne banke, pa ta procedura, kako procenjuje, može trajati duže.

Na sednicu na kojoj je usvojena ostavka guvernera Radovana Jelašića skoro svi članovi Saveta Narodne banke Srbije stigli su mnogo ranije. Dva sata razgovaralo se o Jelašićeom doprinosu,ali i o budućim potezima NBS.

Savet je konstatovao da je Radovan Jelašić obavljajući funkciju guvernera doprineo da Srbija uspešno prebrodi izazove krize i očuva stabilnost bankarskog i finansijskog sektora.

Čovek koji je predsedavao savetom NBS-a, Dejan Šoškić, u vladajućoj koaliciji za sada važi kao najozbiljiniji kandidat za Jelašićevog naslednika.

Sam Šoškić je u izjavi za B92 rekao da je imao neformalne kontakte po ovom pitanju,ali da još ništa nije dogovoreno.

"Nekih neformalnih kontakata jeste bilo, međutim, ja bih zaista u ovom trenutku prepustio demokratskom procesu da ide svojim tokom. Sigurno je da treba da se obavi još dosta tih preliminarnih konsultacija da bi se izašlo sa nekim konkretnim predlogom za to važno mesto“, kaže on.

"U pitanju je jedan složen proces međusobnog dogovaranja i teško bi bilo pretpostaviti da to može da se završi u nekom kratkom roku“, kaže Šoškić.

Budućeg guvrenera mogao da bi predlaže predsednik Srbije, po novom zakonu, čije se usvajanje najavljuje.

Mlađan Dinkić, lider G17 plus koja je svojevremeno i predložila Jelašića za guvernera, smatra da je da je dobro što će novog guvernera predložiti prredsednik države.

“Mislim da je dobro da predsednik države predlaže guvernera jer je to najvažnija funkcija u ekonomskom sistemu zemlje i treba dati dodatni kredibilitet”, kaže Dinkić.

“Ali ja i moja stranka smo protiv toga da se guverner oslabi, protiv smo toga da se formira savet guvernera. Naprotiv, mi smatramo da Srbija treba da ima jakog guvernera sve do ulaska u Evropsku monetarnu uniju”, smatra on.

Kakva će biti politika novog guvernera najviše će zavisiti, smatraju stručnjaci, od toga kakva je on ličnost.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Miodrag Zec smatra da treba promeniti monetarnu politiku kako bi se poboljšao izvoz.

“Ja mislim da postoji pritisak uvozničkog lobija da se drži stabilan kurs, a takav kurs bi doveo do pada deviznih rezervi. Naš problem je potpuno drugi. To je izvoz, a da bi se to promenilo treba da se promeni politika deviznog kursa i poltika kreditiranje privrede”, ocenjuje on,

Biljana Stepanović iz Biznis info grupe očekuje da će odluka o novom guverneru biti na DS-u, odnosno na predsedniku Tadiću.

“Činjenica je da je odluka na onome ko ima većinu, to je DS. Ko vodi Demokratsku stranku, a i državu - predsednik Tadić. Tako da je krajnja odluka na njemu i u jednom i u drugom slučaju”, smatra ona.

“Ovo je samo formalno, što se mene tiče, pitanje. Ali ta stvar mora da se reši sistemski, da znamo ko ubuduće predlaže guvernera. Kad bude neki drugi presednik. Jer oni se menjaju, kao i guverneri. Bitno je da uspostavimo pravila”, kaže Stepanovićeva.

Upravo danas Srbija bi trebalo da povuče 180 miliona evra od MMF-a za jačanje deviznih rezervi, što je polovina od raspoložive treće tranše stendbaj aranžmana sa tom finansijskom institucijom.

Iako se taj novac formalno pravno ne može koristiti za pomoć privredi, već samo za stabilnost domaće valute i servisiranje spoljnih dugova, Biljana Stepanović kaže da su moguće razne akrobatike kako bi se izašlo u susret privrednicima, koji sve glasnije traže da im država u drugoj kriznoj godini priskoči u pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: