Ljajić: Paket mera za najugroženije

Do kraja godine za devet ugroženih grupa stanovništva biće izdvojeno 880 miliona dinara, kaže za B92 ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.04.2010.

20:54

Default images

Stari, nezaposleni, deca i samohrane majke spadaju u najsiromašnije građane u Srbiji. Do kraja godine bi bar neki od njih trebalo da dobiju pomoć a vrednost interventnog paketa vlade je oko 900 miliona dinara, rekao je gostujući u vestima B92 ministar Rasim Ljajić.

Kako ta stavka nije predviđena budžetom, tek predstoji bitka za novac a ministar najavljuje da će svrsi poslužiti i hrana i odeća koje postoje na zalihama koje kontroliše država, prvenstveno sredstva Direkcije za imovinu koja ima veliku količinu namirnica, odeće i obuće.

Novac za pomoć najsiromasnijima tražiće se i u sredstvima dobijenim od međunarodnih institucija, na primer od svetske banke.

"Iskoristićemo i sredstva iz projekata Svetske banke o kojima smo 2005. godine završili pregovore u drugačijim okolnostima. Imali smo jedan razgovor sa Svetskom bankom da ta sredstava preusmerimo za podršku najugroženijim slojevima stanovništva", kaže on.

"Za rad 79 narodnih kuhinja ove godine potrebno je 232 miliona dinara, za lanč pakete za pomoć seoskim staračkim domaćinstvima potreban je 131 milion dinara, a predvideli smo i 400 miliona dinara pomoći za 40 najugroženijih opština za razvoj socijalnih usluga, poput pomoći u kući i pomoći penzionerima", rekao je Ljajić.

Uz komentar da se ispod granice siromaštva nalaze i mnogi zaposleni, ministar Ljajić kaže da trenutno nema uslova za povećanje minimalne cene rada sa 90 dinara i da minimalna plata ostaje oko 16 hiljada dinara.

On najavljuje da će, skupom u Leskovcu 14. aprila, pokušati da obnovi dijalog radnika, poslodavaca i vlasti.

"Skup je neka vrsta pandana skupu ekonomista na Kopaoniku, ali u znatno drugačijem okruženju", kaže Ljajić.

Ministar Ljajić kaže da veliki problem u Srbiji predstavlja takozvana "siva zona siromastva", kojoj pripadaju ljudi koji imaju primanja ali zapravo zive ispod granice siromastva jer su im ta primanja minimalna.

Toj zoni pripadaju i zaposleni stariji od pedeset godina, kada ostanu bez posla jer ga teško ponovo pronalaze, a posebno su ugroženi penzioneri sa malim penzijama, njih 500.000 koji imaju primanja manja od 13.000 dinara.

Ceo intervju sa ministrom Rasimom Ljajićem možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: