Pritvor bivšem bugarskom ministru

Sofijski gradski sud doneo je odluku o odreivanju pritvora bivšem bugarskom ministru odbrane Nikolaju Conevu, optuženom za podmićivanje istražnog sudije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.04.2010.

12:17

Default images

Ista mera odreena je i njegovim posrednicima - sudiji sofijskog gradskog suda Petru Santirovu i bivšem sekretaru Ministarstva finansija Tenči Popovu. Od 43 sudija krivičara sofijskog gradskog suda, samo trojica su pristala da razmatraju meru odreivanja pritvora koje je predložilo tužilaštvo. Među odustalima je i predsednik sofijskog gradskog suda Georgi Kolev.

Interesantno je da zahtev tužilaštva za određivanje mera pritvora nije zastupao zamenik tužioca Sofije Roman Vasilev koji vodi ovaj proces, već dežurni tužilac.

Vasilev se izvinio bivšem ministru Conevu zbog reči koje je upotrebio prilikom hapšenja: "Gospodine Conev, pošto ste kriminalac, kao i svaki drugi kriminalac - na kolena".

On je najavio da će u utorak odustati od daljeg voenja procesa protiv bivšeg bugarskog ministra odbrane.

Protiv Coneva bugarsko tužilaštvo pokrenulo je optužnicu zbog potpisivanja štetnog ugovora u svojstvu ministra odbrane sa firmom "Elektron progres" o instaliranju optičkog telekomunikacionog sistema "Strandža 2".

Za krivično delo koje se stavlja na teret bivšem ministru odbrane zaprećena je zatvorska kazna od 10 godina i novčana od 15 000 leva, odnosno 7 500 evra.

Prema navodima optužnice, Conev je, uz pomoć sudije Santirova i bivšeg sekretara Popova, pokušao da podmiti istražnog sudiju nacionalne istražne službe da odustane od pokretanja postupka.

Conev je istražom sudiji ponudio 60 000, a ekspertima za odustajanje od daljeg postupka 20 000 evra.

Bugarski premijer Bojko Borisov pohvalio je pripadnike policije, koji su koristili specijalna sredstva, za dobro obavljen posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: