Kapetan Dragan pred srpskim sudom?

Ako kapetan Dragan, optužen za ratne zločine, pobegne u Srbiju, Hrvatska bi mogla da njegov slučaj preda srpskom pravosuđu, pišu australijski mediji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.04.2010.

11:18

Default images

Ukoliko se Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, nakon nedelju dana u bekstvu, nađe u Srbiji, Hrvatska bi mogla da izgubi šansu da mu sudi, a hrvatske vlasti planiraju da, ukoliko do toga dođe, ovaj slučaj predaju srpskom pravosuđu, piše australijski list "Ejdž".

List navodi da Vasiljković nije viđen od ponedeljka, podsećajući da je je Viši australijski sud prošlog utorka odobrio njegovo izručenje Hrvatskoj zbog sumnji da je počinio ratne zločine u toj zemlji početkom 1990-ih godina.

"Ejdž" navodi i da je zamenik hrvatskog generalnog tužioca Dragan Novosel u emisiji "Otvoreno" na hrvatskoj državnoj televiziji HRT izjavio da Hrvatska neće imati izbora i da će, ukoliko Vasiljković pobegne u Srbiju, morati da toj zemlji preda slučaj, jer Srbija ne izručuje svoje državljane Hrvatskoj.

Istovremeno, australijski dnevnik "Ostrelijen" ističe da australijska policija nije preduzela nikakvu istragu o ratnim zločinima koje je, kako se tvrdi, počinio Vasiljković, ocenjujući da potraga za njim otkriva neuspeh australijskog pravosuđa da izađe na kraj sa osobama osumnjičenim za ratne zločine.

List naglašava da se služba za praćenje slučajeva ratnih zločina pri imigracionom odeljenju u Kanberi sada oslanja na svega pet stalno zaposlenih, što je više nego upola manje od broja službenika koje je imala prošle godine.

Vasiljković je u sidnejskom zatvoru proveo tri godine, od 2006. do 2009. godine, a prema hrvatskom zakonu, mogao bi da za zločine za koje je optužen dobije maksimalnu zatvorsku kaznu do 20 godina.

Vasiljković se tereti da je kao zapovednik u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno kao zapovednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije.

On je osumnjičen da je 1991. u zatvoru na kninskoj tvravi, kao i 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: