NATO priznao ubistvo pet civila

NATO je priznao da su njegove snage tokom noćnog napada u februaru na jednu kuću na jugoistoku Avganistana ubile pet civila, meu kojima tri žene.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.04.2010.

09:45

Default images

"Međunarodne snage odgovorne su za smrt tri žene koje su bile u istoj kući u kojoj su ubijena dva muškarca tokom zajedničke operacije koalicionih i avganistanskih snaga u potrazi za talibanskim pobunjenicima", navodi se u sinoćnjem saopštenju NATO-a.

NATO navodi da su njihove snage ušle 12. februara u kuću u oblasti Gardez u provinciji Paktia, verujući da se tu kriju pobunjenici. Oni su ubili dvojicu muškaraca jer su imali oružje, a kasnije se ispostavilo da nisu bili pobunjenici, prenela je agencija AP.

"Sada znamo da su muškarci koji su ubijeni samo pokušavali da zaštite svoje porodice", naveo je portparol NATO snaga Erik Trembli.

NATO je ranije saopštio da su njegove snage u kući već zatekle ubijene žene, ali je kasnije priznao da to nije tačno.

Pogibije civila tokom operacija stranih snaga izazvale su bes Avganistanaca i predsednika Hamida Karzaija, koji je zatražio da se noćne racije zabrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: