Uskoro istrage protiv funkcionera

Specijalno tužilaštvo pokrenuće istrage protiv više funkcionera javnih preduzeća zbog korupcije, najavio je tužilac Miljko Radisavljević.

Izvor: B92, Blic

Ponedeljak, 05.04.2010.

00:27

Default images

Prve istrage pokrenućemo u narednih mesec dana, a već sada su u toku pretkrivični postupci protiv pojedinih visokih funkcionera iz nekih javnih preduzeća i pravosuđa, kaže za "Blic" Miljko Radisavljević. U Državnoj revizorskoj insituciji kažu da ih tim povodom niko nije kontaktirao, dok u Savetu za borbu protiv korupcije sumnjaju u uspeh te akcije

Miljko Radisavljević navodi da će javnost biti upoznata o kojim se funkcionerima radi, kad bude podnet zahtev za sprovođenje istrage.

Tužilac Radosavljević kaže da u borbi protiv organizovanog kriminala nema nedodirljivih i da to Specijalno tužilaštvo pokazuje u svakom postupku, naglašavajući da će tako biti i u buduće.

On napominje da tužilaštvo ne sme biti usamljeno i da uspešnost njihovog rada u velikoj meri zavisi od rezultata rada drugih državnih organa, pre svih policije.

Na pitanje da li ima novih zahteva za oduzimanje imovine stečene kriminalom, Radisavljević objašnjava da je prioritet tužilaštva nastavak finansijske istrage protiv kriminalne organizacije koja se sumnjiči za šverc kokaina iz Južne Amerike.

"Upravo je podnet zahtev za oduzimanje još dva preduzeća na području Vojvodine, a tužilaštvo je svojom naredbom istovremeno zabranilo raspolaganje određenim hartijama od vrednosti vezanim za ta preduzeća. O tome će javnost biti obaveštena kada to ne bude štetilo vođenju finansijske istrage. Pre nekoliko dana podnet je i zahtev za privremeno oduzimanje pokretnih stvari od Darka Šarića i osoba povezanih s njim. Potpuno je jasno da bez kompromisa i izuzetaka, dosledno primenjujemo ovaj zakon, na čemu nam odaju priznanje i kolege iz drugih zemalja, sa daleko većom tradicijom u tome", kaže on.

Radisavljević objašnjava da je rok za završetak i moguće podizanje optužnice protiv Šarićeve grupe ističe polovinom aprila.

“Bez namere da prejudiciram buduću odluku, izvesno je da ona do tada mora biti doneta. Tokom intenzivnog rada na ovom predmetu u toku pretkrivičnog postupka i istrage smatram da smo došli do ubedljivih dokaza, koji nesumnjivo potvrđuju umešanost osumnjičenih u šverc kokaina. Kroz saradnju sa pravosudnim organima Urugvaja i Argentine, ali i pravosudnim organima Italije i drugih evropskih zemalja, utvrđeno je da je u švercu kokaina učestvovalo više lica, što je i dovelo do proširenja istrage na sam vrh ove kriminalne organizacije. Spisak osumnjičenih nije konačan i istraga će biti proširena na još neka lica, ali o detaljima ne mogu da govorim”, rekao je on.

DRI: Nema dovoljno revizora

Najava Miljka Radisavljevića iznenadila je državne revizore. Radoslav Sretenović kaže za B92 da još uvek nisu imali bilo kakve kontakte sa policijom i tužilaštvom, iako su po prirodi posla upućeni na saradnju sa tim institucijama.

On podseća da, sve i da hoće, državni revizori ne mogu da kontrolišu preduzeća čiji je osnivač država jer u toj insituciji sedi svega pet revizora koji fizički ne mogu da stignu da, pored budžeta, kontorolišu i knjige brojnih javnih preduzeća.

Sretenović očekuje da skupština uskoro izmeni zakon čime će se omogućiti da veći broj kvalitetnih ljudi kontorliše ključne srpske finansije i dodaje da to očekuje i Brisel, koji je proverom poslovanja javnih preduzeća uslovljavaju buduće evropske kredite.

"Do sada DRI nije vršila reviziju nijednog javnog preduzeća iz razloga što nije formiran sektor, a sektor za reviziju javnih preduzeća, lokalne samouprave, fondova socijalnog osiguranja nije formiran jer stručni kadrovi koji bi mogli da obavljaju ovaj posao ne žele da rade zbog niskih zarada", kaže

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać kaže da nema uslova da se sprovede tako ozbiljna kontrola rada javni preduzeća jer je, za ozbiljnu borbu protiv korupcije, potrebno da postoje jake i nezavisne institucije.

"Da biste uradili bilo šta u javnim preduzećima treba prvo izvršiti kontrolu onoga što oni rade. Ne samo kroz Tužilaštva. Ovde i dalje ne radi državna revizija, u smislu da kontroliše, pravi revizorske izveštaje njihovih izveštaja. I dalje u ovoj zelmji ne postoji kontrola javnih nabavki. Zatim institucije koje treba da rade su potpuno pod kontrolom političkih stranaka tako da se istrage odvijaju samo onoliko koliko to političkim strankama odgovara", kaže Verica Barać.

"Za obiljnu borbu protiv korupcije potrebno je da se menja sistem jer ova vlast počiva na sistemskoj korupciji i ona ne može da ima političku volju da menja sistem na kom počiva", kaže ona.

Brojne afere su potresale su javna preduzeća, a najveći broj njih ostalo je nerasvetljen.

Najveću pažnju javnosti izazvalo je opremanje VIP salona na beogradskom aerodromu u vreme kada je na čelu minsitarstva za telekomunikacije bila Marija Rašeta Vukosavljević, brojne afere koje se vezuju za Železnice Srbije, od nabavke švedskih lokomotiva, preko neracionalnog trošenja novca, do porekla imovine bivšeg direktora Milanka Šarančića.

Akteri afera bili su i čelnici nekih komunalnih preduzeća, od direktora gradske čistoće protiv koga je sudski postupak u toku do beogradskh pijaca, kada je bivša direktorka Gordana Matijašević uhapšena zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: