Dalaj-lama u poseti Sloveniji

Tibetanski duhovni vodja dalaj- lama počeo je trodnevnu posetu Sloveniji i Mariboru, gde su ga dočekali gradonačelnik Frac Kangler i poslanik u EP Ivo Vajgl.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.04.2010.

00:21

Default images

Pred hotelom Habakuk u Mariboru je dalaj-lamu pozdravilo i oko dve stotine poštovalaca, medju njima i grupica Tibetanaca, koji su se zbog nasilja u Tibetu iselili u Austriju. U toku posete će tibetanski duhovni vođa, i dobitnik Nobelove nagrade za mir, mladim Mariborčanima govoriti o etici u novom milenijumu.

Na poziv grada Maribora, univerziteta i par joga društava iz ovog grada, u Maribor je danas stigao duhovni vođa Tibeta, dalaj-lama.

Njegova poseta je najpre najavljena za sredinu aprila, ali je nenadano pomerena.

Prema dosadašnjim najavama, sa dalaj-lamom se neće sresti ni jedan od predstavnika vrha političke vlasti, kako ovdašnji mediji navode, "zato da Slovenija time ne bi izazivala kineskog zmaja".

Kabinet slovenačkog predsednika je već saopštio da se radi o poseti koju organizuju civilna društva iz Maribora i da nema konkretnog dogovora za susret slovenačkog predsednika sa dalaj lamom.

Slovenački premijer Borut Pahor je podsetio da se sa dalaj-lamom već sreo, pre osam godina i da će mu u Sloveniji biti iskazana potrebna pažnja, ali ni susreta sa premijerom neće biti.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova je o poseti obavešteno, ali ni ono ne planira nikakve zvanične susrete sa tibetanskim duhovnim vođom.
Dalaj-lama je Sloveniju posetio pre osam godina, a i tada je u njoj bio primljen kao dobitnik Nobelove nagrade, a ne kao političar, podsećaju ovdašnji mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: