Uvoz automobila iz Bugarske

U Dimitrovgradu, gde živi nešto manje od 10.000 stanovnika, za samo godinu dana uvezeno je nekoliko hiljada automobila, uglavnom iz Bugarske.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.04.2010.

00:31

Default images

Dnevno preko graničnog prelaza Gradina fizička lica uvezu petnaestak vozila, koja su uglavnom namenjena daljoj preprodaji. Iako nije kršenje zakona, carinski organi reaguju kada isto lice uveze veći broj vozila. U policiji, međutim, kažu da niko do sada nije sankcionisan.

U carinarnici Dimitrovgrad, prošle godine ocarinjeno je 4.100 polovnih vozila koja su uglavnom uvezena iz Bugarske.

U istom periodu registrovan je 531 automobil. Od početka ove godine uvezeno je 450, a registrovana su samo 24 vozila, što ukazuje na to da se kola uvoze za dalju prodaju.

Više od 50 odsto lica koja uvoze automobile su sa teritorije opštine Dimitrovgrad, a pojedina lica uvezla su na desetine vozila.

Prema zakonu o spoljnotrgovinskom poslovanju, dozvoljen je uvoz predmeta za ličnu upotrebu u količinama koje nisu namenjene daljoj preprodaji. U PU Pirot saznajemo da carinski organi do sada nisu prijavili nijedno lice koje je uvezlo veći broj automobila.

Vozila koja dolaze iz Bugarske prodaju se po znatno nižoj ceni u odnosu na ona koja se mogu kupiti na domaćim auto pijacama.

Vlasnici auto placeva u Nišu kažu da su im fizicka lica koja se bave ovim poslom nelojalna konkurencija, ali o tome ne žele da govore pred kamerama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: