Uskršnja akcija za Roditeljsku kuću

Humanitarnim koncertom i prodajnom izložbom uskršnjih jaja, počela akcija prikupljanja sredstava za roditeljsku kuću u Kliničkom centru.

Izvor: B92

Subota, 03.04.2010.

17:38

Default images

Dečjim humanitarnim koncertom i prodajnom izložbom farbanih uskršnjih jaja, u Skupštini grada obeležen je početak prikupljanja sredstava za rekonstrukciju roditeljske kuće "Doktorova kula" u Kliničkom centru Srbije. “Majkrosoft” je prva kompanija koja je prihvatila učešće u ovoj akciji i donirala sumu od 350 hiljada dinara za kupovinu uskršnjih jaja.

Uz isceliteljske tonove Prusta, Hačutarijana, Leklera i praznik koji slavi život - 100 uskršnjih jaja vrsnih umetnika i hosptalizovane dece, ponuđeno je donatorima kako bi se ruinirano zdanje u okviru Kliničkog centra preuredilo u privremeni dom za decu obolelu od raka i njihove pratioce.

Katarina Čudić iz Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) kaže da je cilj akcije da se utiče na podizanje društvene svesti.

"Uvek potenciramo da je bitno da celokupna javnost bude upoznata sa celom pričom jer našim malim angažovanjem mi ne možemo mnogo toga. Zato smo odlučili da pravimo ovakve akcije i podižemo društvenu svest i utičemo na društvo i naše sugrađane da nam pomognu u rešavanju svih ovih problema”, objašnjava ona.

Na ideju da se prikupi novac za izgradnju prve ovakve kuće u Srbiji koja je otvorena na Institutu za majku i dete došla je Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO-a.

Sredinom 2008. godine organizovala je dobrotvornu aukciju na kojoj je prodala autorske fotografije na platnu i prikupila 65 miliona dinara.

Akciju je pokrenula uz pomoć udruženja ”Zvončica” i podršku gradskih vlasti koji su i sada na istom poslu.

“Davanje jeste radost, ja to znam jer sam na ovoj poziciji bila u prilici da se bavim najtežim problemima, a to su problemi bolesnih i zaista nema veće radosti nego kad vam bolseni izraze svoju zahvalnost za nešto što ste za njih učinili", kaže Vukajlovićeva.

Gradski menadžer Aleksandar Bijelić kaže da je ovo jedna od najznačajnijih humanitarnih akcija u gradu.

"Ovo je još jedna od humanitarnih akcija pod okriljem grada Beograda, možda jedna od najvažnijih jer pomažemo deci koja se bore sa malignim oboljenjima. Znamo da u toj teškoj borbi jedna od najvažnijih stvari je podška porodice i na ovaj način pokušavamo da porodice koje imaju ovaj problem budu na okupu”, navodi Bjelić.

Doktorova kula biće smeštaj za mališane koji se leče na klinici u Tiršovoj i na onkologiji i njihove majke i očeve. Ima oko 800 kvadrata, a za rekonstrukciju je potrebno 800 000 evra. Novac bi trebalo da bude prikupljen u toku ove godine, a završetak renoviranja očekuje se do kraja sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: