SAD: Vojna akcija ne rešava sukob

Sjedinjene Države smatraju da vojna akcija neće razrešiti sukob na Bliskom istoku i da zato Izraelci i Palestinci treba da uđu u direktne pregovore.

Izvor: B92

Subota, 03.04.2010.

12:16

Default images

"Izraelci imaju pravo na samoodbranu. U isto vreme, kao što smo mnogo puta rekli, mi ne mislimo da postoji vojno rešenje za to", rekao je portparol Stejt departmenta Filip Krouli, na konferenciji za novinare posle najnovijeg talasa nasilja i nakon što su izraelski ratni avioni i helikopteri napali pojas Gaze, u znak odmazde za rakete ispaljene na teritoriju Izraela.

"Zato vršimo pritisak na Palestince i Izraelce da uđu u indirektne pregovore koji će voditi do direktnih pregovora", naglasio je Krouli, precizirujući da se treba usredsrediti na suštinu da bi se na kraju došlo do sporazuma koji će jednom zauvek okončati sukob.

Ranije su Francuska i Velika Britanija osudile izraelske napade na mete u pojasu Gaze. Portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova Bernar Valero je izjavio da je Francuska zabrinuta zbog rasta napetosti u pojasu Gaze, pozvavši i jednu i drugu stranu da pokažu uzdržanost i deluju odgovorno.

Valero je ocenio da se hrabri koraci moraju biti preduzeti da se vrati bezbednost u region, dodavši da će francuska vlada osuditi svaku akciju koja može da eskalira napetost.

Portparol Forin ofisa izrazio je zabrinutost Londona zbog napada i eskalacije nasilja u pojasu Gaze i na jugu Izraela. On je pozvao sve strane da pokažu uzdržanost, naglasivsi da Velika Britanija ohrabruje Izraelce i Palestince da se usredsrede na pregovore.

Danas je i lider Hamasa Ismail Hanije pozvao međunarodnu zajednicu da interveniše u najnovijem ciklusu nasilja, kako bi se izbegla eskalacija, očito misleći na jutrošnje izraelske vazdušne udare.

U njima su, kako tvrdi portparol izraelske armije, uništena mesta za proizvodnju oružja i skladišta municije.

Palestinski izvori su objavili da je pogođena i fabrika sira i da je dvoje dece lakše ranjeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: