Priprema za popis stanovništva

Republički zavod za statistiku počeo je sa pripremama za redovan popis stanovništva koji će biti održan za godinu dana.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 02.04.2010.

23:12

Default images

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji, planiran je u isto vreme kao i u skoro svim evropskim zemljama. Direktor Zavoda, Dragan Vukmirović kaže da će se prema popisnoj metodologiji, evidentirati svi građani bez obzira na to da li poseduju lična dokumenta.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku kaže da će u popisu stanovništva maja 2011. godine biti niz novina u odnosu na ranije, a predviđen je i popis stanovništva na Kosovu i Metohiji gde je poslednji urađen 1981. godine.

Vukmirović je kazao da su najkrupnije izmene u odnosu na popis 2002. godine uvođenje pitanja o invaliditetu, bračnom statusu, odnosno vanbračnim zajednicama.

"Proširen je set pitanja koja se odnose na međunarodne migracije, a postoje pitanja i za lica koja su živela ovde. Uvode se pitanja o bračnom statusu, a interesantna su i pitanja koja se odnose na beskućnike. koji su ovaj put obuhvaćeni", kaže on.

Za popisne aktivnosti koje traju od 2010. do 2013. godine planirano je da se izdvoji 2.7milijardi dinara.

Istovremeno će u Srbiji biti obavljen i popis poljoprivrede.

"Osim toga što je to naša međunarodna obaveza imamo i potrebe, jer skoro 50 godina nije bio popis, tako da je to veoma značajno i biće obuhvaćeni svi relevantni podaci iz ove oblasti“, dodaje on.

Pripreme predstojećeg Popisa stanovništva otpočele su još u martu 2008. godine.

S obzirom da je reč o kompleksnom statističkom istraživanju za njegovo sprovođenje biće potrebno da se angažuje i obuči oko 60.000 lica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: