Ublažavanje propisa na aerodromima

SAD su izmenile propis po kome su, na letovima za SAD, dodatnim proverama bili izloženi građani 14 država za koje se smatra da su utočište terorista.

Izvor: Tanjug

Petak, 02.04.2010.

15:40

Default images

Odlukom predsednika SAD Baraka Obame, koju će tokom dana objaviti sekretar za unutrašnju bezbednost Dženet Napolitano, dodatno će se proveravati oni putnici na avionskim linijama za SAD, čiji se podaci poklapaju sa informacijama obaveštajnih agencija, uključujući fizički opis i način putovanja.

Merama koje su uvedene za Božić, nakon neuspelog pokušaja aktiviranja eksploziva u avionu na liniji Amsterdam-Detroit, određeno je da se putnici iz 14, uglavnom muslimanskih država, podvrgnu dodatnim kontrolama.

Na Božić, nigerijski student Umar Faruk Abdulmutalab pokušao je, neposredno pred sletanje u Detroit, da aktivira eksploziv koji je nosio na sebi, koji nije uspeo da aktivira, a ostali putnici su ga savladali.

On je izjavio da ga je obučavala Al Kaida u Jemenu.

Iako su za Abdulmutalaba postojali podaci, uključujući upozorenja njegovog oca, kao i obaveštenja da se iz Nigerije sprema zavera protiv američkih interesa, oni nisu bili dovedeni u vezu i Abdulmutalab nije sprečen da uđe u avion.

Taj slučaj je ukazao na propuste u sposobnosti vlasti da identiifikuju osobe koje bi mogle da predstavljaju pretnju po američku bezbednost.

Nekoliko dana kasnije, administracija u Vašingtonu naredila je značajno povećanje dodatnih provera za sve putnike koji dolaze ili putuje preko Avganistana, Alžira, Libana, Liberije, Iraka, Nigerije, Pakistana, Saudijske Arabije, Somalije i Jemena.

U to su uključeni i putnici koji dolaze iz država koje SAD smatraju sponzorima međunarodnog terorizma - Kuba, Sirija, Iran i Sudan.

Pored kritika za diskriminaciju na osnovu rase i vere, koje je ta mera odmah pokrenula, bilo je i puno žalbi avioprevoznika, koji kažu da je to za njih dodatno opterećenje pred letnju turističku sezonu.

SAD nemaju ovlašćenje da kontrolišu putnike na stranim aerodromima, ali ukoliko avioprevoznici ne pristanu na američke propise o bezbednosti na međunarodnim letovima, mogu biti kažnjeni i preti im opasnost zabrane prevoza u putnika u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: