Susret Gej strejt alijanse i SVM-a

Gej strejt alijansa (GSA) saopštila je da je Savez vojvođanskih Mađara (SVM) podržao inicijativu te alijanse o dijalogu sa partijama i državnim institucijama.

Izvor: B92

Petak, 02.04.2010.

15:35

Default images

Kako je navedeno, u SVM-u da smatraju da celo društvo treba da se uključi u dijalog u vezi s poštovanjem i zaštitom prava LGBT osoba.

"Ustav i zakoni moraju da važe za sve, a država mora da garantuje bezbednost svim građanima i građankama Srbije, bez obzira na njihovu nacionalnost, veroispovest, pol ili seksualnu orijentaciju", smatra SVM, kako je navedeno u saopštenju Gej-strejt alijanse.

Alijansa navodi da je u jučerašnjem sastanku sa liderom SVM-a Zoltanom Devavarijem konstatovano i da nikada više ne sme da se ponovi eskalacija nasilja iz 2009. godine u vreme organizovanja Parade ponosa.

"SVM najoštrije osuđuje nasilje i diskriminaciju nad LGBT osobama i poziva državne organe, pre svega tužilaštvo i sudstvo da mnogo efikasnije nego do sada rade na suzbijanju nasilja nad ovom populacijom", rečeno je u saopštenju.

Navodi se, takođe, da će se SVM zalagati da se u procesu priključivanja Srbije Evropskoj uniji svi novi zakoni koji budu doneseni apsolutno pridržavaju evropskih standarda u poštovanju ljudskih prava svim manjinskih zajednica koje žive u Srbiji među kojima je i GLBT zajednica.

GSA u saopštenju ističe da sastanak sa SVM-om vidi kao veoma značajan za dalji rad na poboljšanju položaja GLBT populacije i zahvaljuje se toj stranci na visokom stepenu razumevanja i podršci koju je uputila zajednici LGBT (lezbijki, gejeva, biseksualaca i transeskualaca).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: