Kina: Nada da su rudari preživeli

Iz rudnika na severu Kine, u kome su od nedelje zarobljena 153 rudara posle poplave u kopovima, čuju se zvuci udarnaja u cevi, kaže jedan od spasilaca.

Izvor: Tanjug

Petak, 02.04.2010.

15:33

Default images

Džao Čuan je telefonom izjavio za AP da su spasilački timovi čuli rano jutros, po lokalnom vremenu, zvuke koji podsećaju na kucanje u cevi, što je bio prvi znak da je neko preživeo poplavu u rudniku. On je dodao da je drugi spasilački tim čuo viku, ali da to za sada ne može da potvrdi.

Vladini zvaničnici su objavili da je do poplave u rudniku uglja Vangđialing u provinciji Šansi, došlo kada su rudari koji su kopali tunele u rudniku koji je još u izgradnji probili u staro okno puno vode. Spasioci od nedelje ne prekidaju sa ispumpavanjem vode.

Porodice zarobljenih rudara i oni koji su preživeli poplavu tvrde da vlasti prikrivaju pravi broj ljudi koji su ostali pod zemljom i da akcija spasavanja ne daje rezultate, preneo je Rojters.

Britanska agencija ocenjuje da je u rudniku u trenutku nesreće možda bilo oko 450 rudara, pozivajući se na izjavu jednog vozača vozila koja prevoze rudare pod zemlju, a koji je rekao da je u nedelju u rudnik sišlo 10 vozila, a da svako vozilo može da poveze 44 radnika, ne računajući vozača.

Član spasilačkog tima Džao tvrdi da je iz rudnika posle nesreće izašlo samo jedno vozilo, i da se samo nekoliko desetina rudara peške odatle spasilo.

Prema zvaničnim podacima, pod zemljom je bila 261 osoba kada je došlo do nesreće od kojih je 108 spaseno.

Vlada provincije Šansi tvrdi da su naznačene brojke tačne, jer je više puta proveravano, ali da je upoznata sa glasinama koje kruže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: