Jevrejska opština očekuje izručenje

U Jevrejskoj opštini Beograd nadaju se da će Peter Egner, osumnjičen za ratne zločine tokom Drugog svetskog rata, biti izručen Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 02.04.2010.

14:42

Default images

Dvadeset meseci nakon što je u Sjedinjenim Dražavama lociran Peter Egner, osumnjičen za ratne zločine nad Jevrejima u Beogradu, Srbija je raspisla poternicu za njim. Viši sud u Beogradu doneo je odluku o pritvoru Egnera, a budući da se on nalazi u SAD, za njim je raspisana Interpolova poternica.

Sud je ranije, po zahtevu Tužilaštva za ratne zločine, pokreno istragu protiv Egnera, jer postoji osnovana sumnja da je učestvovao u pogubljenju 17 000 civila, Jevreja, Roma i "političkih disidenata" na području Beograda, između 1941. i 1943.

Kako saznajemo, američka ambasadorka Meri Vorlik u utorak će se sastati sa predstavnicima srpskog Tužilaštva za ratne zločine kada će jedna od obaveznih tema biti i slučaj Petera Egnera.

Avram Izrael iz Jevrejske opštine Beograd smatra da postoje jako dobre šanse da Egner bude izručen Srbiji.

“Postoje dva dokumenta potpisana između Republike Srbije, odnsno Kraljevine Srbije, iz čini mi se 1942. godine i drugi dokument koji je potpisan prošle godine o saradnji između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, koji omogućava da se bez redovnog sudskog postupka u SAD, Egner i isporuči. Odnosno, bez oduzimanja američkog državljanstva”, podseća on.

“To je jedna dobra vest da se Egneru pre suđenja na večitom sudu, jer on je pri kraju devete decenije, u prestonom gradu sudi za ono sve što je ’41-42. godine učinio Jevrejima Beograda”, smatra Izrael.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: