"Dajmler" priznao krivicu za mito

Nemački proizvođač automobila "Dajmler" priznao je pred američkim sudom krivicu za korupciju širom sveta i prihvatio da plati odštetu od 185 miliona dolara.

Izvor: Tanjug

Petak, 02.04.2010.

13:28

Default images

Optužbe su pokrenute na osnovu istrage o globalnoj praksi poslovanja kompanije koju su obavili američko Ministarstvo pravde i Komisija za berze i hartije od vrednosti, prenosi BBC. "Dajmler". Proizvođač automobila marke "Mercedes-Benz", priznao je da je isplatio desetine miliona dolara mita zvaničnicima stranih vlada u najmanje 22 zemlje.

Prekršaji su počinjeni u periodu od 1998. do 2008. godine od strane jedne "Dajmlerove" podružnice sa sedištem u Nemačkoj i ruskog dela kompanije "Mercedes-Benc - Rusija".

Navedena podružnica i kompanija iz Rusije su davali novac i raskošne poklone da bi se ostvarili ugovori u zemljama među kojima su Kina, Rusija, Tajland, Grčka i Irak.

Izvršni direktor "Dajmlera" Diter Ceče izjavio je da je kompanija "naučila mnogo od iskustva iz prošlosti".

"Danas, mi smo bolja i jača kompanija", rekao je Ceče i dodao da će "Dajmler" nastaviti da čini sve kako bi održao najviše standarde poslovanja.

Slučaj je, inače, vođen pred Federalnim sudom u Vašingtonu.

Predsedavajući sudija Ričard Leon je finansijsku nagodbu opisao kao "pravedno razrešenje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: