Stroži zakon o zabrani pušenja

Zakon o zabrani pušenja u Skupštini Srbije. Zakon predviđa potpunu zabranu u javnim prostorima. Kazne i do milion dinara.

Izvor: B92

Petak, 02.04.2010.

13:22

Default images

Pred poslanicima Skupštine Srbije nalazi se Predlog zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Taj Zakon predviđa potpunu zabranu pušenja u javnom zatvorenom prostoru i javnom prevozu, kao i u taksiju.

Za nepoštovanje odredaba predviđene su kazne od 5 hiljada do milion dinara. Potpuna zabrana pušenja odnosiće se i na Skupštinu Srbije. Zakon predviđa da škole, bolnice, domovi zdravlja budu mesta bez duvanskog dima.

Apsolutna zabrana pušenja odnosi se i na sva mesta gde se proizvode i prodaju lekovi ili hrana, kao i na sve državne i javne institucije.

Od zabrane su delimčno izuzeti ugostiteljskih objekti.Vlasnici objekata manjih od 80 kvadarata, mogu da se odluče da li će se u njima pušiti ili ne, dok veći objekti moraju da ih podeli na pušački i nepušači deo. Ni skupštini se neće gledati kroz prste.

“Što se tiče Skupštine Srbije, ovde ce biti pošto se radi o javnom prostoru ovde će u potpunosti biti zabranjeno konzumiranje duvana . Kompromis koji napravljen tice se isključio ugostiteljskih objeketa”, kaže Simo Vuković iz Odbora za zdravlje Skupštine Srbije.

U teoriji lepo zvuči, ali je pitanje kako će to izgledati u praksi, budući da u parlamentu ima strastvenih pušača.

Među poslancima ima i onih koji jedva čekaju zabranu pušenja, ali onih koji imaju razumevanja za loše navike svojih kolega,

“Ja sam nepušač, nikad nisam zapalio cigarertu. Meni je drago gde kod da se pojavim i vidim da nema pusenja, izuzetno mi smeta. Pušači nemaju milosti , oni-em truju sebe, em truju druge. To je diskriminacija”, rekao je predsednik Nove Srbije, Velimir Ilić.

“Zabrane ne daju rezultate, osim kad su u pitanju političke stranke , što se tiče pušenja tu bi, kao i svudge, trebalo naći prostor gde bi moglo da se puši, i to je rešenje koje ima smisla. Ako zabranite potpuno, biće više kršenje tog pravila, nego ako ostavite prostor gde se taj porok može upražnjavati”, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, kaže Nenad Čanak.

Zakon predviđa da oni koji budu pušili na radnom mestu ili u prostoriji gde se održavaju sastanci, moraće da plate 5.000 dinara.

Ukoliko se ne sprovede zabrana pušenja u zatvorenom javnom prostoru, novčana kazna za pravno lice biće između 500.000 dinara i milion dinara, a odgovorno lice kažnjava se od 30.000 dinara do 50.000 dinara.

Zakon će stupiti na snagu 180 dana po usvajanju u parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: