Ljajić: Pomoć deci sa autizmom

Ministar socijalne politike Rasim Ljajić ocenio je da je deci sa autizmom i njihovim roditeljima potrebna veća pomoć države.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.04.2010.

19:25

Default images

Ministar je najavio da će država u tom cilju ove godine završiti rekonstrukciju stacionara u Šapcu, a u unutrašnjosti Srbije otovoriti nekoliko dnevnih boravaka.

Ljajić je posle obilaska Stacionara za decu i omladinu sa autizmom na Bežanijskoj kosi, upriličen povodom Dana autizma, ocenio da ta ustanova može biti dobar model za način na koji se država i društvo odnose prema onima kojima je pomoć neophodna.

Prema rečima ministra Ljajića, u stacionar na Bežanijskoj kosi prošle godine je uloženo 200 000 evra, što između ostalog "doprinosi jačanju potencijala te dece".

"Želimo da podstaknemo sve njihove potencijale i da pomognemo njihovim porodicama. Mere koje ćemo preduzimati biće usmerene ka roditeljima koji imaju decu sa invaliditetom", kazao je Ljajić.

U svetu i kod nas se na oko 10.000 dece rodi njih 50 sa autizmom, kazao je ministar i dodao da se u Srbiji zbog nedostaka evidencije, zna samo broj dece sa autizom smeštene u ustanove.

Predsednica republičkog Udruženja za pomoć osobama sa autizmom Vesna Petrović, koja je i roditelj takvog deteta, ocenila je da je u Srbiji došlo do pomaka kada je reč o osobama sa invaliditetom, pa samim tim i autizmom, ali da je situacija u malim sredinama kritična.

"U manjim gradovima deca nemaju nikakav tretman ni podršku, jedan od roditelja ne radi, život je veoma specifičan i težak, i zato će republičko Udruženje pomoć usmeriti i ka njima", rekla je ona.

Navodeći da su pomaci spori, Petrovićeva je pohvalila Zakon o obrazovanju i nacrt zakona o socijalnoj zaštiti, koji kako je rekla predstavljaju veliki napredak u brizi države prema deci sa autizmom.

U svetu se 2. april obeležava Dan osoba s autizmom, koji je ustanovljen 2007. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: