Radnici štrajkuju, krave ispaštaju

Radnici PIK Zemuna stupili u generalni štrajk. Radnici odlučili da više ne hrane i ne muzu krave.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.04.2010.

00:28

Default images

Mesec dana nakon štrajka upozorenja, radnici PIK Zemuna potpuno su obustavili rad. Kako kažu, na radna mesta se neće vraćati sve dok se ne nađe način da im se isplate plate i uplate doprinosi. Pomoć očekuju od države, ali i grada Beograda, uzdajući se u stav gradonačelnika Beograda da bi bilo dobro da taj kombinat pređe u ruke grada.

U Agenciji za privatizaciju kažu da je taj postupak u toku, dok u Upravi za veterinu najavljuju kazne zbog zlostavljanja životinja.

Bolni mukanje gladnih i nepomuženih krava odjekuju farmom Poljoprivredno industrijskog kombinata Zemun. 128 radnika tog kombinata odlučilo je da ne radi ništa, pa ni da hrani i muze krave, sve do ispunjenja zahteva.

Plate im kasne punih 18 meseci, a staž nije uplaćivan i po nekoliko godina, pa ni radnici sa više od 40 godina radnog staža nemaju mogućnost da odu u penziju.

Predsednik štrajkačkog orbora PIK Zemuna, Brano Vučinović, kaže da su svi bacili oko na zemljište PIK Zemuna, jer se dobrim delom nalazi na trasi Koridora 10, pa će mu zbog toga biti menjana namena.

”To sve će da bude građevinska zona i oni se sada otimaju ko će taj profit da dobije, da l’ grad da l’ Vlada, a niko ne gleda da li neko ima od ovih radnika šta. I mi smo rešili u generalni štrajk i drugačije ništa ne možemo da uradimo“, kaže Vučinović.

On poručuje da će radnici biti u štrajku do ispunjenja svojih zahteva, a na pitanje šta će biti sa životinjama koje se muče i gladuju, Vučinović odgovora: "Bogami nije ni nama dobro, evo punih četiri, pet godina".

U Upravi za veterinu su šokirani načinom na koji se štrajk odvija. Uz ocenu da se radi o zlostavljanju životinja, načelnik Uprave za veterinu Zoran Mićović, najavljujr adekvatne mere protiv odgovornih.

"Ovo je ravno zločinu. Da se osvete poslodavcu, a da ne pomuzu krave!? Evo ja sam u veterini 30 godina, bavio sam se tom delatnošću i dalje, i ja za ovo nisam čuo. Prvo što ću učiniti sada, poslaću inspekciju ovog trenutka", poručuje Mićović.

Inače, PIK Zemun prošao je proteklih godina kroz veliku krizu. Od 2002. godine kada je najavljeno restruktuiranje do danas, dva puta je pokušana privatizacija preduzeća, ali je ona oba puta prekinuta.

U međuvremenu, umesto ulaganja u farmu i osavremenjavanje proizvodnje, preduzeće je rasparčavano i ostavljeno da propada.

V.d. direktora PIK Zemuna Radovan Anđelić kaže da kombinat nema novca za plate radnika.

“Za ovo minimalno poslovanje imamo dnevne prilive od mleka, ali da skupimo za plate ne možemo”, kaže Anđelić.

U Agenciji za privatizaciju kažu da su u toku pregovori između Vlade Republike Srbije i grada Beograda koji bi trebalo da dovedu do podržavljenja tog kombinata i njegov predlazak pod ingerencije grada.

Bilo bi potpuno nesavesno davati bilo kakvu saglasnost za prodaju dela imovine u trenutku kada se očekuje promena valsničke strukture. Kako navode u Agenciji, slicno je i sa PKB-om, koji bi uskoro takođe trebalo da postanew gradsko preduzeće.

U Ministarstvu poljoprivrede kratko su prokomentarisali da nemaju nikakve ingerencije nad tim kombinatom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: