RTS: Vlast obećala nadoknadu štete

Direktor RTS kaže da je vlast obećala nadoknadu moguće štete zbog neprenošenja utakmice Lige šampiona. Đukić- Dejanovićeva tvrdi da takvog dogovora nije bilo.

Izvor: Blic, Danas

Četvrtak, 01.04.2010.

01:00

Default images

Nadležni u vlasti obećali su da će platiti eventualnu štetu i gubitak zbog neprenošenja utakmice Lige šampiona, a reč je o poslu čija bi vrednost zajedno sa štetom mogla da iznosi i do četiri miliona evra, kaže za "Danas" Aleksandar Tijanić, direktor RTS-a. Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović tvrdi za "Blic" da nije bilo takvog dogovora.

Direktnim prenosom skupštinske rasprave o rezoluciji o Srebrenici, umesto predviđene utakmice Lige šampiona, RTS je preksinoć prekršio ugovor s UEFA, zbog čega će odštetu, po svemu sudeći, morati da plate građani Srbije.

"Dobili smo zahtev od predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović da nastavimo prenos Skupštine, što smo mi najpre odbili, jer je ugovoren prenos Lige šampiona. Međutim, ponovo smo dobili molbu da ne prekidamo rad parlamenta, tako da smo doneli odluku da ipak nastavimo sa prenosom", objašnjava Tijanić.

"Na neki način bili smo ucenjeni, jer je, kako ispada, od RTS zavisilo usvajanje deklaracije o Srebrenici. Nismo mogli da preuzmemo tu odgovornost na sebe. Ipak, prihvatili smo zahtev predsednice Skupštine kad nam je obećano da će vlast platiti penale UEFA ukoliko stignu na naplatu", kaže Tijanić.

Na pitanje "Blica" na koga misli kada kaže “vlast”, da li na Skupštinu, Vladu ili neku treću instituciju, direktor RTS-a nije želeo da precizira.

Kao što sam i rekao, mislim na vlast - ponovio je Tijanić i rekao da su ovim “iscrpljene mogućnosti da parlament ubuduće uređuje javni servis”.

Njegove tvrdnje demantovala je predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, koja je izjavila za "Blic" da se Skupština Srbije nije finansijski obavezala u slučaju da RTS mora da plaća kaznu UEFA.

Ona je potvrdila da je, zbog važnosti teme o kojoj je Skupština prekjuče raspravljala, uputila pismo javnom servisu sa molbom da učine napor i omoguće direktan prenos zasedanja do okončanja tačke dnevnog reda.

Dejanovićeva je rekla da nijedan poslanik svoje učešće na sednici “nije eksplicitno uslovljavao” direktnim prenosom, ali napominje da jeste bilo negodovanja na pomen eventualnog prekida zasedanja i navodi primer šefa poslaničke grupe DSS-a Miloša Aligrudića.

Međutim, kako “Blic” saznaje, molbe RTS upućene su nakon što su poslanici Sandžačke demokratske partije ocenili da bi emitovanje rasprave i usvajanja deklaracije u odloženom terminu predstavljalo katastrofalnu poruku Bosni i Hercegovini, kao i međunarodnoj zajednici. Smatrali su da njihovo obraćanje sa govornice u odloženom prenosu ne bi imalo isti efekat

Tijanić kaže da još nisu dobili reakcije sponzora, jer će to verovatno trajati nekoliko dana.

"Skupo smo platili prava na prenos Lige šampiona. Reč je o milionskim sumama. Ugovorena pravila u vezi sa tim su veoma stroga, tako da smo u obavezi da 15 minuta ranije pustimo najavu, a nakon utakmice da emitujemo i govore. Prema ugovoru, nemamo pravo na snimak, već samo na direktan prenos", ističe Tijanić.

Iz kompanije Ujedinjene srpske pivare, koja je članica "Hajneken grupe", kažu za "Danas" da je advokatskim timovima potrebno nekoliko dana za "potpuno sagledavanje kompleksnih ugovora koji se tiču prenosa Lige šampiona budući da se radi o globalnom svetskom sponzorstvu i vrlo striktnim uslovima koje ne postavljaju sponzori, već UEFA".

Odluka RTS da ne prenosi utakmicu četvrtfinala Lige šampiona jedinstven je slučaj od osnivanja ovog takmičenja. UEFA u ugovorima sa televizijama nije ni stavila klauzulu šta će se desiti u slučaju da se u nekom od kola ne prenose utakmice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: