File o odnosima Srbije i Kosova

Komesar za proširenje EU Štefan File podseća da Komisija ima neutralan stav o pitanju statusa Kosova i kaže da su saradnja i odnosi Srbije i Kosova vrlo važni.

Izvor: B92

Sreda, 31.03.2010.

13:29

Default images

"Mi vidimo evropsku perspektivu za obe (Srbiju i Kosovo)", rekao je File u intervjuu za internet portal Juraktiv (EurActiv). Srbija je zatražila prijem u EU krajem prošle godine i Komisija čeka zeleno svetlo od Evropskog saveta da počne proces formiranja zvaničnog mišlenja, rekao je File.

Češki diplomata je dodao da se u međuvremenu predano radi sa vlastima na Kosovu na tri specifične oblasti da se unaprede njihove evropske aspiracije jer je, sa stanovišta Komisije, važno da "nijedna od ovih zemalja ne ostane van procesa".

Regionalna saradnja je ključni deo procesa stabilizacije i pridruživanja i treba da bude "sveobuhvatna, reprezentativna i efikasna", dodao je komesar.

On je time odgovorio na pitanje da li smatra da su odnosi između Srbije i Kosova paralizovani dok Međunarodni sud pravde ne donese mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova i da nedavno održana regionalna konferencija na Brdu kod Kranja, na kojoj nije učestvovala Srbija, svedoči o toj blokadi.

File je naglasio da smatra da je konferencija na Brdu kod Kranja bila uspešna zato što su se prvi put vođe zemalja regiona obavezale da će zemlje da pomognu jedne drugoj u nastojanjima da postanu članice EU.

"Na toj konferenciji istakao sam potrebu da pristup bude pragmatičan i na taj način rešavati sve preostale bilateralne probleme", rekao je on.

File kaže da je video da su balkanski lideri odlučni da rešavaju probleme paralelno sa pregovorima o pridruživanju i podvukao da bi bilo "vrlo loše" kad bi se zbog bilateralnih problema blokirali pregovori o pridruživanju.

Što se tiče Bosne on je rekao da Evropski savet podržava teritorijanlni integritet BiH i potrebu za jedinstvom, kao i to da Bosna ima evropsku perspektivu i da EU želi da je vidi kao funkcionalnu, stabilnu državu sa efikasnom vladom.

"Vrlo je važno da zemlja pređe iz postdejtonske u proevropsku eru i nadam se da će izbori u oktobru označiti korak ka tome", rekao je File.

Po pitanju Hrvatske, File smatra da je ona učinila veliki napredak proteklih meseci i da je u krajnjim fazama pregovora o pridruživanju.

"Ne vidim nijedan problem ili izazov koji Hrvatska neće moći da prevaziđe uz pomoć Evropske komisije", rekao je on.

Što se tiče Makedonije, File smatra da pregovori o pristupanju treba sada da počnu, da makedonski zvaničnici znaju koji izazovi preostaju i da je važno da se spor oko naziva Makedonije reši u saradnji sa Grčkom.

Izrazio je nadu da će se pitanje naziva brzo rešiti i da vidi mogućnost za to do sastanka Evropskog saveta u junu. Važno je, rekao je on, da se reformski proces ne zaustavi tako da zemlja može da nastavi proces ispunjavanja svojih nastojanja da postane članica EU.

File nije želeo da nagađa kada bi zemlje regiona mogle postati članice EU, ali je izrazio nadu da se do kraja njegovog mandata 2014. godine više neće pominjati izraz "zamor u proširenju" i da će građani EU jasnije videti prednosti proširenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: