Dačić: U Srbiji najviše izbeglica

Ministar Ivica Dačić izjavio je da Srbija pruža utočište najvećem broju izbeglica i da je među prvih pet država u svetu sa produženom izbegličkom situacijom.

Izvor: Beta

Sreda, 31.03.2010.

08:08

Default images

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je u Skupštini Srbije, obrazlažući izmene i dopune Zakona o izbeglicama, podsetio da je Srbija 90-ih godina bila suočena sa više masovnih talasa izbeglica iz bivših republika SFRJ i da je na vrhuncu izbegličke krize u Srbiji utočište našlo 537 937 registrovanih izbeglica i oko 80 000 ratom ugroženih osoba.

On je naveo da je na popisu 2001. godine registrovana 377 131 izbeglica, a 2005. godine 104 246 izbeglica i dodao da je smanjenje broja izbeglica uglavnom rezultat integracije u Srbiju, a u manjoj meri rezultat povrataka i preseljenja u treće zemlje.

"Danas se broj registrovanih izbeglica u Srbiji smanjio na 86 000 lica uz očekivanje daljeg smanjenja broja lica u ovom statusu", kazao je Dačić i dodao da je cilj izmena i dopuna zakona stvaranje normativnog okvira za integraciju izbeglica ili njihov povratak.

Podsećajući na to šta je Srbija uradila na pomaganju izbeglica u proteklom periodu, Dačić je naveo da je donošenjem tog zakona u Srbiji izbeglicama priznato pravo na rad, uključeni su u sve programe obrazovanja, zdravstvene zaštite, a rešavano im je i stambeno pitanje.

Prema njegovim rečima, Srbija je izdvojila ogromna sredstva, a podršku su pružale i međunarodnim donacijma.

Dačić je podsetio da je jedan od glavnih vidova zakona o izbeglicama bio smeštaj u kolektivne centre što je bilo realno u vreme njegovog donošenja i dodao da je strategijom usvojenom 2002. godine predviđeno zatvaranje centara tako što im se pruža pomoć i uz rešavanje stambenog pitanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: