Dvanaest mrtvih u Dagestanu

Najmanje 12 ljudi je poginulo, među kojima jedan visoki funkcioner policije i 8 policajaca, a 23 osobe su ranjene u eksplozijama u gradu Kizljaru, u Dagestanu.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 31.03.2010.

09:16

Default images

Automobil bomba, parkiran u blizini gimnazije i republičkog MUP-a, eksplodirao je kada je pored njega prolazila policijska patrola usmrtivši dva policajca.Policijski zvaničnik je izjavio da je drugu bombu aktivirao bombaš samoubica koji je nosio policijsku uniformu ubrzo pošto su se na mestu prethodne eksplozije okupili policija i posmatrači, prenose agencije.

Prva eksplozija ođeknula je ispred jedne škole u mestu Kizlijaru. U toj detonaciji poginula su dvojica policajaca. Lokalna televizija emitovala je potresne snimke rakomadanih tela dve žrtve.

Druga eksplozija dogodila se neposredno posle prve, kada su se na mestu napada okupili prolaznici i policajci.

Sa 2,5 miliona stanovnika raznih nacija, Dagestan je, kao i druge oblasti Kavkaza, mesecima poprište smrtonosnih sukoba islamskih pobunjenika i ruskih snaga bezbednosti, a atentati su česti.

Napadi na moskovski metro u kome je poginulo 39 ljudi, ponovo su aktuelnim učinili pitanje odnosa kavkaskog regiona i centralne ruske vlade.

Mediji podsećaju na poruku vođe čečenskih pobunjenika pre 2 meseca.

"Ako Rusi ne shvataju da se rat vodi i na njihovim ulicama i u njihovim gradovima, ako misle da se rat događa samo na Kavkazu i ako ih to ne interesuje, dokazaćemo im, uz pomoć Alaha, da će rat stići i u njihove kuće. Zona sukoba biće proširena na celu Rusiju", rekao je vođa čečenskih pobunjenika Doku Umarov.

Umarov je nasledio zloglasnog Šamila Basajeva, ubijenog 2006. godine. Napad u Moskvi pre 2 dana, za koji snage bezbednosti optužuju grupu Crne udovice, pokazuje da Umarov vrlo uspešno rukovodi čečenskim teroristima i da njihov uticaj ne slabi.

Oni su i pre koristili žene, kojima je neko blizak poginuo u borbi sa ruskom vojskom, za terorističke napade.

Rusima je još svež u sećanju napad na pozorište Dubrovka u Moskvi kada su teroristi posetioce tri dana držali kao taoce. U akciji spasavanja tada je poginulo 90 civila.

Putin: Iza eksplozija možda stoji "ista banda"

Ruski premijer Vladimir Putin nije isključio mogućnost da iza eksplozija u moskovskom metrou i dagestanskom gradu Kizljaru stoji "ista banda", prenele su ruske novinske agencije.

"Ne isključujem da dejstvuje jedna ista banda", rekao je ruski premijer na sednici predsedništva Vlade, dodajući da je eksplozija u bilo kom regionu zločin protiv cele zemlje, preneo je Itar-Tas s.

"Nije nam važno u kom delu zemlje je izvršen takav zločin, nije važno ko je žrtva, kakve je nacionalnosti i veroispovesti. Polazimo od toga da je to zločin protiv Rusije", rekao je Putin.

Itar-Tas preneo je i izjavu Magomedsalama Magomedova, predsednika ruske republike Dagestan da su teroristički napadi preključe u moskovskom metrou i danas u Kizljaru "karike istog lanca".

"Teroristi su imali šansu da se vrate mirnom životu, ali je nisu iskoristili. I dalje ćemo ih uništavati do potpunog iskorenjivanja", rekao je Magomedov.

Ministar unutrašnjih poslova Dagestana Ali Magomedov rekao je da je ličnost teroriste-samoubice utvrđena, ali da se ime ne saopštava zbog interesa istrage.

Predsednik ruske vlade je naložio ministru unutrašnjih poslova Rusije Rašidu Nurgalijevu da razmotri mogućnost jačanja policijskih jedinica na Severnom Kavkazu, između ostalog u Dagestanu, i da podnese predlog.

Medvedev: Banditi će biti pronađeni i uništeni

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost da će banditi, koji su počinili najnovije terorističke akte u Rusiji, biti pronađeni i uništeni.

Medvedev je rekao da su teroristički akti u ponedeljak u moskovskom metrou i današnji u dagestanskom gradu Kizljaru “karike istog lanca“ i manifestacija terorističke aktivnosti koja se pojavljuje u poslednje vreme ponovo na Kavkazu.

“Cilj terorista je destabilizacija stanja u zemlji, rušenje civilnog društva i želja da se unese strah i panika među stanovništvo. To nećemo dopustiti“, naglasio je Medvedev.

“Sve što će se raditi biće usmereno na konsolidaciju naše zemlje i naše nacije“, dodao je ruski predsednik, preneo je Itar-Tas.

Ističući da će država pružiti pomoć svim porodicama poginulih i povređenih, Medvedev je rekao da je za potpuno iskorenjivanje terorizma i ekstremizma neophodno raditi sa ljudima na Severnom Kakvazu i ponuditi im “nove uslove života“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: