Putin: Pronaći organizatore napada

Pronalaženje organizatora terorističkih akata u moskovskom metrou predstavlja pitanje časti za snage bezbednosti, izjavio ruski premijer Vladimir Putin.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 30.03.2010.

17:17

Default images

"Znamo da su u ovom slučaju oni legli na dno, ali to je već pitanje časti pravosudnih organa i policije - da ih iskopaju sa tog dna kanalizacije na svetlost dana", rekao je Putin na zasedanju o bezbednosti u saobraćaju i dodao da će "to biti učinjeno".

Predsednik ruske vlade se založio za to da se uporedo sa jačanjem antiterorističke borbe usavršava i pravna osnova osiguranja bezbednosti građana, između ostalog i u saobraćaju.

"Mi shvatamo u kakvom svetu živimo. Nije samo Rusija, već su i druge zemlje izložene terorističkim napadima", rekao je Putin, podsećajući na nedavni ulazak teroriste u avion iz Holandije koji je leteo za SAD.

"Shvatajući to, treba da usavršavamo svoje sisteme bezbednosti i upozoravanja", rekao je ruski premijer, dodajući da očekuje predloge za usavršavanje sistema mera bezbednosti.

Zahvaljujući operativnim službama za profesionalni rad pri pružanju pomoći ranjenima i otklanjanju posledica jučerašnjih eksplozija u metrou u Moskvi, kada je poginulo najmanje 39 putnika, predsednik ruske vlade je ponovo izrazio uverenje da će organizatori terorističkog akta biti pronađeni.

Predsednik Ingušetije: Mogući novi napadi

Predsednik severnokavkaske republike Ingušetije Jonus-Bek Jevkurov upozorio je na mogućnost novih terorističkih napada u Rusiji.

Federalna služba bezbednosti nedavno je u Ingušetiji ubila organizatora bombaškog napada na voz “Nevski ekspres“ u decembru - Aleksandra Tihomirova, sa pseudonimom Said Burjatski.

Moskovska štampa danas piše da je moguće da iza jučerašnjeg terorističkog napada stoje borci Burjatskog i žene-samoubice koje je on obučio.

List “Komersant“ naveo je da je Burjatski obučio 30 žena-samoubica, od kojih je devet već poginulo, a da se za ostalima traga.

"Stvar može da se ne završi sa dva teroristička napada u Moskvi. Za to imaju i snage i mogućnosti", kazao je agenciji RBK Jevkurov koji je prošle jeseni i sam bio meta napada terorista u Ingušetiji.

Prema njegovoj oceni, napadi u Moskvi su "svojevrsna akcija za moralnu podršku, i istovremeno polaganje računa pred stranim sponzorima".

Jevkurov je ocenio da "banditi" pokušavaju da se osvete za gubitke koje su imali poslednjih meseci. Naveo je da za sada nema dokaza da postoji "ingušski trag" u napadima u moskovskom metrou.

On je kazao da su vlasti te republike započele proveru porodica gerilaca na moguće učešće u napadima u Moskvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: