UNV za ulicu Dade Vujasinović

Udruženje novinara Vojvodine podseća da ta organizacija stoji iza inicijative da jedna ulica u Zrenjaninu dobije ime ubijene novinarke Dade Vujasinović.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 30.03.2010.

15:02

Default images

Povodom zabune koja je nastala oko inicijative da jedna ulica u Zrenjaninu dobije ime Dade Vujasinović, te rekacije NDNV-a i NUNS-a da načelno podržavaju tu inicijativu jer je zakasnela i navodno upućena od strane Društva novinara Vojvodine (DNV), iz UNV-a je saopšteno da to uopšte nije tačno.

Kako u saopštenju dostavljenom B92 podseća predsednik UNV-a Igor Aleksić , DNV je ogranak Udruženja novinara Srbije (UNS) i DNV kao takav nema nikakve veze s inicijativom da jedna ulica u Zrenjaninu dobije ime Dade Vujasinović.

Iza inicijative, kako navodi Aleksić, stoji sasvim novo Udruženje novinara Vojvodine, tako da inicijativa tek osnovanog udruženja ne može biti nikako zakasnela.

UNV moli kolege da ubuduće prave jasnu razliku između Udruženja novinara Vojvodine i Društva novinara Vojvodine.

“Samim tim, pošto je zabuna raščišćena, uvereni smo da i NDNV i NUNS bez zadrške podržavaju pomenutu inicijativu”, navodi se u saopšrenju Igora Aleksića.

Nezavisno udruženje novinara Srbije se izvinilo UNV i DNV zbog greške koja se potkrala u saopštenju NUNS time što je pogrešno imenovan inicijator ideje.

NUNS i NDNV saopštili su ranije danas da podržavaju inicijativu da ulica u Zrenjaninu dobije ime Radislave Dade Vujasinović.

"NUNS i NDNV smatraju da Dada Vujasinović, Slavko Ćuruvija i Milan Pantić nesporno zaslužuju tu počast, iako bi svima bilo bolje da su oni i danas među nama, jer bi tako novinarstvo u Srbiji bilo kvalitetnije i otpornije na pritiske nego što je danas slučaj", navodi se u saopštenju.

Ta dva novinarska udruženja podsetila su u saopštenju da je UNS ranije zatražilo da u Beogradu jedna ulica ponese ime Slavka Ćuruvije, koji je ubijen 1999. godine, a u Jagodini Milana Pantića ubijenog 2001. godine.

"Želimo da verujemo da je inicijativa UNS-a konačno njihov pokušaj da raskrste sa teškim pečatom sramote koji ovo udruženje nosi zbog politizacije profesije i ratne propagande u koju su bili uključeni brojni njegovi funkcioneri i članovi", navodi se.

U saopštenju se ocenjuje da UNS tokom devedesetih godina prošlog veka "nije ništa učinio" da se otkriju ubice Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije i dodaje da su "neki od njihovih članova učestvovali u stvaranju atmosfere medijskog linča pre ubistva Ćuruvije".

"Inicijativa UNS-a i DNV ima smisla samo ukoliko su u stanju da se odrede prema sopstvenoj prošlosti i da isključe sve one koji su bili sluge ratne politike i saučesnici ili nemi svedoci zločina, uključujući i ubistva novinara", navodi se u zajedničkom saopštenju NUNS-a i NDNV-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: