Balaš: Nerealno 2014. u EU

Predlog Grčke o ulasku svih zemalja zapadnog Balkana u EU 2014. je nerealan, ali je Mađarska spremna da pomogne,izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Balaš.

Izvor: Beta

Utorak, 30.03.2010.

13:46

Default images

Postavljanje 2014. godine kao datuma za članstvo je nerealno očekivanje zato što će svaka zemlja morati da ispuni kriterijume za ulazak, kaže Balaš. Šef mađarske diplomatije razgovarao je u ponedeljak u Budimpešti sa kolegama iz Srbije i Hrvatske Vukom Jeremićem i Gordanom Jandrokovićem kao i sa alternativnim ministrom spoljnih poslova Grčke Dimitrisom Drucasom.

Balaš je ocenio da ratifikacija pristupnog ugovora sa Hrvatskom može da počne 2011. godine, a da će za razgovore sa Srbijom i Crnom Gorom biti potrebno nekoliko godina.

Grčka je predložila ulazak svih zemalja zapadnog Balkana u EU 2014, na 100. godišnjicu izbijanja Prvog svetskog rata.

Balaš, međutim, kaže da će Hrvatska sigurno postati članica EU do 2014, a da će ostale zemlje do tada moći da učine napredak.

"Mi možda najsnažnije podržavamo pošto govorimo da EU ne sme da zaboravi Balkan. Ako Balkan zaostane, region će postati destabilizirajući faktor i onda mogu da počnu neki negativni trendovi. Ali, ako uhvati korak sa EU, onda će postati područje za ulaganje", rekao je Balaš.

On je ukazao i na značaj ukidanja evropskih viza za Albaniju i BiH pošto su one već ukinute građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Na mađarsku inicijativu u Budimpešti su u ponedeljak organizovana dva trilateralna sastanka, najpre ministara Mađarske, Srbije i Grčke, a zatim i ministara Hrvatske, Srbije i Mađarske.

Jeremić, Jandroković i Balaš danas će održati konferenciju za novinare, nakon čega će ih primiti predsednik Mađarske Laslo Šoljom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: