Đelić:Dunav nesikorišćen potencijal

Dunav je neiskorišćen resurs Evrope i velika šansa za Srbiju, poručio je potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić.

Izvor: FoNet

Utorak, 30.03.2010.

12:52

Default images

Đelić je pozvao privrednike i lokalne samouprave da podnesu predloge projekata, koji bi se finansirali iz Dunavske strategije koju će usvojiti Evropska unija. Obim i kvalitet do sada podnetih projekata nisu u skladu sa potencijalima Dunava u Srbiji, poručio je Đelić na konferenciji posvećenoj Dunavskoj strategiji.

Đelić je istakao da je od 24 opštine koje direktno izlaze na Dunav samo njih devet podnelo projekte.

"Pitam predstavnike preostalih 13 opština - Ljudi, šta radite? Šta ste radili u protekla dva meseca za vaše građane?", upitao je Đelić.

"Ako neko želi nešto da dobije, mora malo da se potrudi", poručio je on.

Ističući da je Dunav velika razvojna šansa Evrope, ali još veća šansa za Srbiju, Đelić je rekao da se Dunavom transportuje 10 puta manje roba nego na Rajni i istovremeno je tri puta zagađeniji od Rajne.

"Evropa, koja je pre dve godine pokrenula usvajanje Dunavske stragerije na predlog Rumunije i Bugarske je prepoznala Dunav kao jedan od odgovora na ekonomsku krizu. Dunav je neiskorišćeni resurs Evrope i neiskorišćena velika šansa Srbije", naglasio je Đelić.

Đelić je istakao da je pored tri stuba Dunavske strategije - transporta, zaštite životne sredine i ravnomernog regionalnog razvoja, Srbija predložila još dva – bezbednost i razvoj ekonomije znanja.

On je najavio da će se 24. septembra u Beogradu održati međunarodna konferencija na kojoj će razgovarati o finansiranju projekata na Dunavu.

Predsednik PKS Miloš Bugarin ocenio je da je izradom Dunavske strategije EU prvi put jasno uvrstila Srbiju na mapu proširenja Unije.

"To je jasan signal koji ukazuje da smo zahvaljujući Dunavu postali strateški važna zemlja za razvoj jedinstvenog evropskog tržišta", poručio je Bugarin.

Vlasnik kompanije Ist point Zoran Drakulić predvideo je da će Srbija u kratkom roku Dunavom morati da preveze između 12 i 15 miliona tona robe.

Srbija nema flotu za to, rekao je Drakulić.

Drakulić je naglasio da je kompanija Ist Point prošle godine, koja je bila jedan od najgorih za poslovanje na Dunavu, odustala od kupovine Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB).

Prema njegovim rečima, flota Ist pointa je sa obima prevoza koji je 2008. godine iznosio 3,2 miliona tona pao na 2,1, što u novcu iznosi pad sa 52 miliona evra na 33 miliona.

To je ogroman udar, predstavlja velike gubitke, zbog čega smo bili primorani da odustanemo od privatizacije JRD, podsetio je Drakulić.

Vlasnik kompanije Silver lejk investment Slobodan Vučićević istakao je da je ta firma uložila više miliona evra za projekat razvoja turističkih potencijala na Srebrnom jezeru.

Prema njegovim rečima, Srebrno jezero može postati atraktivna turistička destinacija gde će turisti dolaziti na vikend ili period od tri do pet dana.

To je apsolutno moguće ostvariti, naglasio je Vučićević.

On je rekao da je kompanije Silver lejk na Srebrnom jezeru izgradila više apartmanskih nasilja, restorane i teniske terene i najavio da će uskoro otvoriti prvi od tri hotela.

Vučićević je najavio izgradnju hotela od pet zvezdica, kao i etno sela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: