Cvetković: Saglasnost o guverneru

Premijer Mirko Cvetković kaže da postoji više kandidata za novog guvernera NBS i da će za dva-tri dana biti postignuta saglasnost i objavljeno ime kandidata.

Izvor: B92

Utorak, 30.03.2010.

11:28

Default images

Cvetković je rekao da će Savet NBS formalno razrešiti sadašnjeg guvernera Radovana Jelašića 6. aprila, ali da je dobro da javnost i pre toga bude upoznata s tim ko će biti novi kandidat za guvernera. Premijer je dodao da će procedura izbora kandidata trajati oko dva meseca.

Cvetković je kazao i da je bilo više kandidata za guvernera NBS, ali da je postignuta saglasnost o predlogu za koji je procenjeno da je najbolji.

Jelašić je neopozivu ostavku dao 23. marta, ali će do izbora novog guvernera obavljati dužnost.

Guvernera Skupštini formalno predlaže Odbor za finansije Skupštine Srbije.

"Velika očekivanja od menadžera"

Premijer Mirko Cvetković kaže da vlada ima velika očekivanja od menadžera srpskih kompanija u podizanju konkurentnosti privrede i smanjenju nezaposlenosti.

Jedan od ključnih ciljeva Vlade Srbije, pored priključenja EU, očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, borbe protiv organizovanog kriminala, jeste poboljšanje životnog standarda građana, za šta je preduslov oporavak privrede, rekao je premijer na otvaranju Menadžerskog foruma Vivaldi.

Cvetković je naveo da će država raditi na poboljšanju privrednog ambijenta, kako bi se obezbedio brži ekonomski oporavak.

"Slabost privrede Srbije je nepovoljna struktura privrede, odnosno nedovoljno proizvoda koji mogu da konkurišu na stranim tržištima", kazao je premijer na Forumu na Mokroj gori koji traje do 31. marta.

On je dodao da u ukupnom bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije izvoz učestvuje sa svega 20 odsto, dok je u drugim zemljama to učešće i do 70 odsto.

Navodeći da je rast nezaposlenosti u Srbiji bio manji nego u drugim zemljama u vreme ekonomske krize, Cvetković je kazao da je stopa nezaposlenosti povećana sa 14,5 na 17 odsto.

Na Forumu u organizaciji Mokrogorske škole menadžmenta i Ekonomskog instituta iz Beograda premijer je kazao da uspešni menadžeri mogu da otvore nova radna mesta.

Cvetković je rekao i da je rejting Srbije prošle godine, i pored nepovoljnih uslova zbog ekonomske krize, povećan, ali da ima prostora da se i dalje radi na njegovom poboljšanju, u čemu takođe važnu ulogu mogu da imaju menadžeri.

"Ako želimo da budemo konkurentni, naši menadžeri moraju da znaju isto ili više nego u zemljama u koje nameravamo da izvozimo naše proizvode", istakao je premijer.

On je dodao da se nada da će školovanje menadžera postati stalan proces i da će mokrogorski Menadžerski forum prerasti u školu za menadžere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: