ZG: Odloženo suđenje za ubistvo

Suđenje optuženima za ubistvo Ive Pukanića i Nike Franjića odloženo je za 7. april da bi novi advokat Bojana Gudurića mogao da se pripremi za odbranu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 29.03.2010.

14:12

Default images

Odbrana optuženih predala je sudskom veću podnesak koji je reakcija na napise o objavljivanju osam transkripata SMS poruka Ive Pukanića, ali je veće odbilo predlog da se podnesak pročita u sudnici navodeći da "sudnica nije mesto za javnu polemiku".

Podneskom je odbrana tražila samostalnost i nezavisnost sudske vlasti i pravo na pravedno suđenje. Odbrana je ocenila da je polemikom pojedinih medija o tome da li je trebalo objaviti Pukanićeve SMS poruke sud izložen javnoj hajci koja ugrožava nezavisnost suda i advokata.

Takođe su naveli da je raspravno veće suda opravdano prihvatilo njihov predlog da se u postupak ponovo uvrsti i pročita zapisnik o pretrazi "aj-fona“ Pukanića, zbog čega smatraju da je neopravdan zahtev za utvrđivanjem odgovornosti sudije Ivane Kršul.

Odbrana je navela da ne veruje da je Ivana Kršul medijima dostavila transkripte Pukanićevih SMS poruka, odbacivši i nagađanje da je to učinio neko od advokata šestorice optuženih.

Kopija podneska je upućena i predsednicima Republike, Vlade, Sabora i Vlade, ministru pravde, predsednicima Županijskog i Vrhovnog suda, Hrvatskoj advokatskoj komori i Udruženju sudija.

SMS poruke koje su objavili pojedini mediji, uglavnom svedoče o bliskom odnosu Pukanića, političara i drugih javnih ličnosti, među njima i s glavnim državnim tužiocem Mladenom Bajićem.

Porodica Pukanića i saborski Odbor za nacionalnu bezbednost ocenili su ranije da je reč o opasnom presedanu i zadiranju u ljudska prava, jer poruke nemaju nikakve veze sa ubistvom.

Danas je inače trebalo da svedoči Dušan Erceg, koji je s prvooptuženim Robertom Matanićem izdržavao zatvorsku kaznu u Sremskoj Mitrovici, ali je zbog odlaganja ročišta njegovo svedočenje odloženo za kraj aprila.

Odbrana svedočenjem Ercega želi da dokaže da su se Matanić i optuženi Slobodan Đurović znali od ranije.

Za ubistvo Pukanića i Franjića 23. oktobra 2008. godine u centru Zagreba optuženi su Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Slobodan Đurović, Bojan Gudurić i Željko Milovanović.

Milovanović u pritvoru u Beogradu čeka početak suđenja za isti zločin, zajedno s Milenkom Kuzmanovićem i navodnim naručiteljem ubistva Sretenom Jocićem (Joca Amsterdam) koji je za Pukanićevo ubistvo navodno platio 1,5 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: