Labus: Vreme za prodaju "Telekoma"

Trenutak za prodaju "Telekoma" je dobar, smatra ekonomista i bivši potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.03.2010.

22:39

Default images

On je u emisiji "Intervju sa Jugoslavom Ćosićem" rekao da ta kompanija ima dobre prilive, što će uticati da joj vrednost bude visoka i dodao da to što je "Dojče Telekom", koji je zainteresovan za kupovinu, preko grčke kompanije "Ote" već vlasnik dela akcija srpske kompanije može da utiče na smanjenje cene. Labus smatra da je dobro što novac od prodaje "Telekoma" Vlada planira da uloži u infrastrukturu.

"'Telekom' ima dobre prihode, kamatne stope su niske i kada se odredi sadašnja neto vrednost, kada se to kapitalizuje, vrednost 'Telekoma' će biti visoka i to je dobra startna pozicija. Međutim, tu postoji jedan objektivan problem što je jedan od zainteresovanih kupaca "Dojče telekom" već jednom nogom u 'Telekomu Srbije', preko svoje grčke podružnice 'Ote', koja ima 20 odsto akcija. Teško da će neko drugi da dođe ako se zna da taj partner sa 20 odsto akcija može uvek da napravi probleme. U tom smislu, pregovori će biti teški i to može da smanji cenu", kaže Labus.

Labus je dodao da je dobro što će država novac od prodaje "Telekom Srbija" uložiti u infrastrukturu, iako, kako je rekao, nije siguran koliko će brzo to biti realizovano.

On je rekao i da Srbija treba da pređe na evro, da bi NBS i druge banke time izgubile deo prihoda, ali da bi transakcioni troškovi privrednih subjekata bili niži, a integracije na evropsko tržište brže.

"To je i političko i ekonomsko pitanje, ali ovog momenta nema spremnosti da se napravi taj radikalni potez. Mislim da bi bilo dobro da se to uradi iz političkih razloga kako bi proces evropskih integracija bio ubrzan", kazao je Labus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: