Veljanovski o medijskom sistemu

Medijski sistem u Srbiji nije sjajan, ali se u njemu dosta promenilo pod uticajem Zakona o radio-difuziji i Zakona o javnom informisanju, kaže Rade Veljanovski.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.03.2010.

17:02

Default images

Na predstavljanju rezultata praćenja primene Zakona o radio-difuziji i Zakona o javnom informisanju, od januara do marta 2010. godine, on je naveo da su nastavljene tendencije koje su ranije bile uočene, a jedan broj radio-stanica i dalje emituje program bez dozvole, uprkos opomenama i zabranama Republičke agencije za telekomunikaciju i RRA.

Veljanovski je naveo i da će konkurs za nove radio i televizijske stanice možda delimično ublažiti problem piratskih stanica i rešiti pitanje emitovanja programa na manjinskim jezicima.

"Treba imati u vidu da time nije ispoštovan apel da se jedan broj frekvencija ostavi slobodnim za eksperimente u digitalnoj televiziji, što je nužno s obzirom na obaveze da se i Srbija pripremi za digitalnu eru", rekao je Veljanovski.

On je ocenio i da su se radio-stanice u najvećoj meri pridržavale zakonskih obaveza i da su u pogledu emitovanja reklama postale disciplinovanije, pogotovu posle izricanja sankcija jednom broju televizija. Veljanovski je kazao da je situacija u medijima bolja nego 90-ih godina, ali da u toj oblasti ipak nije učinjeno dovoljno.

"Očekivanja opšte i stručne javnosti bila su veća", rekao je Veljanovski i ocenio da će i narednih godina biti problema u oblasti radio-difuzije i medijskom sistemu sa stanovišta organizacije, zakonitosti, programskih funkcija i razvoja.

Novinarka Tamara Skroza ocenila je da se sukob između medijske korporacije VAC i direktora i glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti" Manojla Vukotića najmanje pominje u kontekstu Zakona o javnom informisanju.

"Dosadašnji tok tog sukoba upućuje na zaključak da bi makar jedna od strana u nekom trenutku mogla da posegne i za mogućnostima koje joj taj zakon pruža, posebno u kontekstu posledica objavljivanja neistinitih informacija", rekla je ona.

Skroza je ocenila i da je način na koji su štampani mediji izveštavali o ubistvu pevačice Ksenije Pajčin u suprotnosti s više odredaba Zakona o javnom informisanju, kao i sa Kodeksom novinara Srbije.

Prema njenim rečima, višednevno objavljivanje podataka u vezi sa zločinom i događajima koji su mu prethodili predstavlja direktno ometanje istrage, što je u suprotnosti sa zakonima i funkcijom medija u društvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: