Zatvoren bioskop “Balkan”

Beogradski bioskop "Balkan" zatvoren je zbog renoviranja. Reditelj Darko Bajić kaže da je siguran da će doći do dogovora sa vlasnikom o nemenjanju namene.

Izvor: B92

Nedelja, 28.03.2010.

23:10

Default images

Šta će biti sa prostorom u zgradi staroj 111 godina za sada se ne zna, ali postoji zabrinutost da li će većinski vlasnik bioskopa promeniti njegovu namenu. Reditelj i zakupac bisokpa Darko Bajić rekao je da je uveren da će posle renoviranja bioskop i dalje raditi.

Podršku su pružili i predstavnici partije G17 plus. Tačno u 22 časa ušli su da pogledaju film Darka Bajića "Na lepom plavom Dunavu", nadajući se da će se prikazivati i posle radova. Istim filmom pre dve godine, biskop je ponovo otovrio vrata publici.

Od tada je prikazano više od 300 srpskih i autorskih filmova iz celog sveta, održano je 12 festivala, a u redovni repertoar uvedeni su kratki, dokumentarni i studentski film. Iako je uspešno radio, vlasnik je odlučio da ga renovira i možda promeni namenu.

Reditlje i zakupac bioskopa Blakan Darko Bajić uveren je da će biskop nastaviti sa radom. Mogućnost da biskop bude spasen dalo je i ministarstvo kulture.

Reditelj Goran Marković, specijalni savetnik za kinematografiju ministra kulture, rekao je da će ministarsvo pokrenuti postupak proglašenja bioskopa za objekat od posebnog kulturnog značaja kako bi sprečilo njegovo zatvaranje. Međutim, nije mogao da precizira kada će postupak pokrenuti.

Biskop "Balkan" ima zašitutu Zavoda za zaštitu spomenika kulture kao kulutrno dobro, jer se nalazi u zgradi koja je podignuta 1870. godine.

Tu je prvo bio hotel Bulevar, koji je promenio ime u hotel "Opera". Prvi film u hotelu je prikazan davne 1899. godine, a stalni bioskop u hotelu pod nazivom "Grand bioskop porodice Gomon" počeo je sa radom 1912. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: