Lečenje gojaznosti dece u Čigoti

Specijalna bolnica Čigota na Zlatiboru jedinstvena je u Evropi po programu za lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata.

Izvor: B92

Subota, 27.03.2010.

16:45

Default images

Svako šesto dete u Srbiji ima višak kilograma. Lečenje gojaznosti dece jedan je od najvažnijih zadataka u zdravstvu. Na iskorenjivanju zablude da je debelo dete zdravo dete najozbiljnije se radi u Specijalnoj bolnici Čigota na Zlatiboru. U Čigoti je održan i međunarodni simpozijum o adolescentnoj gojaznosti, temi koja je postala prioritet širom planete.

U Srbiji, među adolescentima, čak 18 procenata čine gojazna deca. Zbog toga se uz podršku Republičkog fonda za zdravstvo, ministarstva zdravlja i UNICEF-a, već dve godine realizuje program lečenja gojaznosti adolescenata u Čigoti.

Do sada je preko 700 dece promenilo način života, a svake tri nedelje dolazi nove grupa spremna da izgubi višak kilograma. Deca, sa kojom je razgovarala ekipa B92, zadovoljna su rezultatima:

”Program mi se sviđa, smršao sam sedam kilograma i ti rezultati su za mene dobri.“

”Izgubila sam šest kilograma, zadovoljna sam time. To što je smanjilo moj višak kilograma, jeste ubačene fizičke aktivnosti i promena načina ishrane. Znači, bez soli, masti, šećera.“

Direktorka programa Čigotica Snežana Lešović kaže da je ovakav multidisciplinaran pristup u lečenju gojaznosti, u kome osim lekara učestvuju psiholozi i porodica, jedinstven u Evropi.

”Ono što nas raduje to je da je veliko interesovanje, ne samo dece, roditelja, kolega, u našoj zemlji, već i u okruženju. Ovo daje veliku nadu da ćemo konačno shvatiti da je gojaznost bolest, da smo konačno spoznali rizike i komplikacije gojaznosti i rešili da se tim problemom ovde bavimo onako kako treba“, kaže Lešovićeva.

Lečenje gojaznosti dece jedan je od prioritetnih zadataka u zdravstvu, kaže jedan od vodećih pedijatara u ovoj oblasti Armino Rubin.

”I u Italiji i drugim zemljama još uvek je u velikoj meri zastupljeno mišljenje da je debelo dete zdravo dete. To je svakako loš koncept i u suštini svuda isti problem, protiv koga se moramo odlučno boriti“, kaže Armino.

Da u nečem i Srbija može da prednjači, najbolje ilustruje progam Čigota, koji je jedinstven u Evropi.

Međutim, neophodna je gradnja Centra, kako bi adolescenti bili odvojeni od odraslih ljudi, koji su na programu lečenja gojaznosti.

To bi moglo pospešiti i zdravstveni turizam, jer je sve više stranaca koji se interesuju za Čigotin program.

Zlatibor je pravo mesto da se Srbija prikaže u najboljem svetlu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: